Furmanské preteky v Lučenci sa konajú už po ôsmykrát, lákajú tisíce návštevníkov

Furmanské preteky v Lučenci Furmanské preteky v Lučenci. Foto: TASR/Branislav Caban

LUČENEC – Záprahy ťažných koní z celého Slovenska sa predstavia na 8. ročníku podujatia Jar na farme – furmanské preteky, ktoré sa koná v sobotu 27. apríla 2024 na školskom hospodárstve v Ľadove pri Lučenci.

Banskobystrický Štandard o tom informovala Lucia Spodniaková zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD), ktorá je organizátorom tejto akcie.

„Veľkou atrakciou sú samozrejme samotné preteky furmanských koní. Máme však pripravený aj bohatý sprievodný program. Toto podujatie naša škola chce využiť i na propagáciu svojich študijných a učebných odborov,“ uviedla Spodniaková.

Doplnila, že pre návštevníkov bude možnosť prehliadky hospodárskeho dvora a to buď pešo, alebo netradične na vlečke traktora.

„Neodmysliteľnou súčasťou bude jazda na koni a koči, kynologické ukážky ale i prezentácia farmárskych zručností. Veľký záujem býva aj o súťaž v jedení halušiek,“ pokračovala Spodniaková. 

Furmanské preteky v Lučenci majú tradíciu siahajúcu do roku 2015, keď sa konali prvýkrát. Odvtedy sa konajú pravidelne, s výnimkou rokov 2020 a 2021, keď to nebolo možné pre opatrenia súvisiace s ochorením Covid-19.

„Počas týchto ôsmich rokov sme sa snažili držať rovnakej programovej aj obsahovej štruktúry, teda preteky furmanských koní, remeselnícky jarmok, komerčné stánky, ale aj atrakcie a animácie pre deti. Tento rok po prvýkrát privítame informačný stánok Europe Direct Lučenec a oslovila nás aj Národná sieť rozvoja vidieka SR s možnosťou prezentácie,“ ozrejmila Spodniaková.

Furmanské preteky v Ľadove organizuje SOŠ HSaD spolu s Asociáciou furmanov Slovenska. Vlani sa na nich zúčastnilo sedem furmanov so svojimi záprahmi, pričom celkovým víťazom sa stal Rastislav Ďurica z Brezovice nad Torysou. Dominoval v dvoch z celkovo troch disciplín.

Na podujatie zavíta každoročne niekoľko tisíc návštevníkov. Vlani ich bolo podľa údajov organizátorov napriek zlému počasiu asi 3500, v roku 2022 sa však ich počet vyšplhal až na 5500.


Ďalšie články