V Lučenci začali kosiť skôr ako v minulých rokoch

kosenie-1-2048x1365 Ilustračné foto

LUČENEC – V Lučenci v jarných mesiacoch začali strojovo čistiť frekventované miestne cesty, ktoré zároveň opláchnutím po zimnej údržbe očistili od nadbytočných skaliek či prachu.

Ako radnica informuje na sociálnej sieti, vzhľadom na teplé marcové počasie sa samospráva rozhodla začať s kosením v centre mesta skôr ako po minulé roky. Centrum mesta sa kosilo prvýkrát už 8. apríla. Samospráva bude s kosením plynule a postupne prechádzať z centra aj do okrajových častí mesta.

Okrem kosenia mesto Lučenec zabezpečuje aj údržbu kvetinových záhonov, ktoré sú vo viacerých lokalitách mesta, ale najmä v parku, na námestí, na Novohradskej ulici či v okolí Synagógy.

„Mesto Lučenec bude v starostlivosti o zeleň v meste pokračovať ďalej aj vo vlastnej réžii s využitím svojich zamestnancov, vďaka čomu samospráva tiež šetrí finančné prostriedky. Upozorňujeme, že počet kosieb závisí od schváleného rozpočtu, ako aj od počasia,“ uvádza radnica s tým, že v prípade nepriaznivých klimatických podmienok sa jednotlivé kosby posunú.

Mesto Lučenec aj v tomto roku vo vybraných lokalitách pokračuje v podporovaní biodiverzity.

„Práve vyšší trávnatý porast lúčneho charakteru najviac ochladzuje mestské prostredie v letných horúčavách, keďže zadržiava vodu lepšie než nakrátko zastrihnutá tráva, a v neposlednom rade aj poskytuje vhodnejšie prostredie pre rozvoj a prežitie hmyzu, motýľov a drobných živočíchov,“ popisuje mesto.

Lučenčania si môžu aj túto jar zveľadiť svoje najbližšie okolie v blízkosti svojho rodinného či bytového domu. Občianska iniciatíva šikovných Lučenčanov a Lučenčaniek s názvom Skrášlime si svoje okolie pokračuje aj tento rok, v sobotu 27. apríla.

(sita)


Ďalšie články