Útoky medveďov nie sú fenoménom dneška. Boli aj predtým, len sa o nich menej hovorilo  

02medved,utok6-kil Ilustračné foto: JS

SLOVENSKO – V posledných mesiacoch sa doslova roztrhlo vrece s vážnymi stretmi medveďov s ľuďmi. Neprejde deň, aby neprišlo k nejakému konfliktu, či oznamu, že šelma sa pohybuje v blízkosti ľudských obydlí.

Nezainteresovaný človek môže mať pocit, že tento problém je tu iba posledný rok, či dva. Opak je však pravdou. Hoci bola v minulosti populácia medveďa na našom území oproti súčasnosti evidentne nižšia, strety boli aj vtedy, len sa o nich toľko nehovorilo a nepísalo. Dá sa povedať, že nebolo okolo toho také veľké „haló“.

Dôkazom toho, že nejde o nejaký novodobý fenomén, sú čísla. Pred zhruba 40 rokmi, keď bola populácia medveďov regulovaná a určite aj nižšia, to bolo päť či šesť útokov ročne, čo bolo tiež dosť.

Pred 20 rokmi bolo útokov síce pomenej, ale každoročne k nejakému došlo. Na verejnosť a do médií sa ich však dostalo iba minimum. Za posledné roky však čísla rastú a o všetkých stretoch či vizuálnych pozorovaniach sa aj verejne hovorí a informuje. Tento rok je doposiaľ napadnutí viac ako desať a určite ich bude ešte oveľa viac.

Takže strety i so zraneniami boli aj v minulosti. Menej sa však dostávali do médií a často sa stálo, že pokiaľ sa novinárom neozvala samotná obeť, verejnosť sa o tom ani nedozvedela. Či mali vtedy kompetentní tendenciu tieto strety „tutlať“, sa dá iba domnievať a fabulovať.

Dôkazom toho, že problémy s medveďmi boli aj v minulosti je aj to, že pred zhruba 10 rokmi vznikol Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý mal a má problematiku so šelmami riešiť.

Pri jeho založení sa však dali jeho členovia spočítať na prstoch jednej ruke a boli skôr neviditeľní. V súčasnosti je vytvorených už päť tímov po celom Slovensku, pričom v každom je od štyroch do šiestich zamestnancov a tí majú takmer každý deň plné ruky práce s desiatkami oznámení.

Prvý vážnejší prípad, ktorý v dávnej minulosti rezonoval v médiách i na verejnosti sa stal v roku 2006. Vtedy šelma pri Liptovských Sliačoch za bieleho dňa brutálne napadla v lese miestneho poľovníka.

Muža medveď doslova oskalpoval, poranil mu oko a spôsobil vážne zdravotné problémy na celý život. Napadnutá obeť vtedy opisovala útok ako nečakaný a zúrivý atak. Hoci mal so sebou pušku, nestihol ju použiť.

Problém s medveďmi sa začal naplno skloňovať v roku 2021. Vtedy nad obcou Liptovská Lúžna našli muža bez známok života. Stopy na jeho tele a i neskoršie vyšetrovanie potvrdili, že za jeho smrť je zodpovedná práve naša najväčšia šelma. Išlo o prvý útok s najtragickejším možným koncom na Slovensku.

Odvtedy sa začalo hovoriť, že sú šelmy premnožené a treba ich začať eliminovať. Problematika začala gradovať a graduje neustále. V minulosti, keď človek natrafil v lese na väčšiu stopu, porozprával o tom blízkym, či kamarátom pri pive. Teraz, keď je téma medveďov denne pretriasaná v médiách či poslaneckých laviciach, sa každá stopa v blate objaví na sociálnych sieťach, ktoré tiež vo veľkej miere prispievajú k šíreniu paniky a diskusiám na túto tému.

Na druhej strane hovoriť, že problém s medveďmi nie je a bagatelizovať ho, je tiež veľká chyba. Lebo ten problém je a treba ho riešiť. Nedá sa však ukazovať prstom na šelmy, že problém je iba v nich.

Chybu často robí aj človek so svojím správaním bez rešpektu. Dôkazom toho je aj prípad zo začiatku týždňa, keď po Očovej behal vystresovaný mladý medveď. Jeden z vodičov ho však doslova tlačil na aute pred sebou dlhšiu dobu a točil si to na video. Šťastím bolo, že vyplašené zviera nikoho nenapadlo, ako sa to stalo pred pár týždňami v Liptovskom Mikuláši.


Ďalšie články