Výučba bude vo štvrtok pokračovať, bombové hrozby boli zrejme kybernetický útok

bomby,bb Foto: FB Mesto Banská Bystrica

SLOVENSKO – Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude vo štvrtok (9. 5.) plynule pokračovať.

Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých bol v utorok (7. 5.) nahlásený bombový útok. Nie sú v bezprostrednom ohrození, preto nie je nevyhnutné pristúpiť k ich zatvoreniu.

Podľa predbežných zistení polície išlo v prípade hlásení o bombovej hrozbe o kybernetický útok, respektíve indikátor hybridnej hrozby.

Vyšetrovanie naďalej pokračuje. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

V utorok bezpečnostné zložky zvažovali možnosť zatvorenia škôl po tom, ako na všetky stupne škôl prišlo vyše 1544 hlásení o bombovej hrozbe. Nové hlásenia už v súčasnosti neprichádzajú. V prípade e-mailových bombových hrozieb na školách šlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kybernetický útok. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru (PZ) pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič

„Ďakujeme všetkým riaditeľom, učiteľom a zamestnancom škôl za zodpovedný prístup a pomoc pri zvládaní krízovej situácie. Policajnému zboru patrí vďaka za profesionálne nasadenie, podporu a spoluprácu,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Zároveň sa poďakoval rodičom za pochopenie a dôveru.

Rezort školstva je v kontakte s políciou a ministerstvom vnútra. Situáciu monitoruje a je pripravený robiť všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti a integrity vzdelávacieho systému na Slovensku.

(tasr)


Ďalšie články