Pojednávanie v procese káuz Donovaly a Báč zrušili. Mariana Kočnera nepredviedli na súd

kocner,kolaz Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici zrušili. Foto: Mário Kaprálik/Pavol Zachar/TASR

BANSKÁ BYSTRICA – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici malo vo štvrtok začať hlavné pojednávanie v procese káuz Donovaly a Báč. Jedným z obvinených je aj Marian Kočner. Toho však vo štvrtok na súd neeskortovali, proces zrušili.

Spolu s Kočnerom sú stíhaní aj jeho známa Jana Šlachtová, Kočnerov účtovník Peter Pecha a advokát Ján Falis. Dôvodom zrušenia je problém s doručením obžaloby jednému z nich.

„Dôvodom zrušenia hlavného pojednávania je závada v doručení obžaloby a výzvy obžalovanému JUDr. J. F.,“ informovala Katarína Bednáriková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu.

Obžaloba sa týka uplatnenia nadmerných odpočtov DPH v sume prevyšujúcej osem miliónov eur v súvislosti s predajom nehnuteľností v obci Donovaly neďaleko Banskej Bystrice medzi viacerými obchodnými spoločnosťami.

Hotely Šport a Residence na Donovaloch v rokoch 2010 a 2012 zmenili hneď trikrát majiteľa. Podľa prokuratúry ich v skutočnosti celý čas ovládal Marian Kočner vďaka jeho blízkym ľuďom, ktorí tam figurujú dodnes.

Okrem zločinu neodvedenia dane a poistného sa obžaloba týka aj skutku právne posúdeného ako zločin poškodzovania veriteľa v súvislosti s verejnou dražbou golfového areálu pri Báči neďaleko Bratislavy, kde škoda podľa obžaloby dosahuje sumu takmer tri milióny eur.

Obžalobu podal Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR ešte začiatkom júna 2023. „Prokurátor ÚŠP GP SR podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na obvineného M. K. a spol. pre zločin neodvedenia dane a poistného.

Obžaloba sa týka uplatnenia nadmerných odpočtov DPH v sume prevyšujúcej 8 miliónov eur v súvislosti s predajom nehnuteľností v obci Donovaly medzi viacerými obchodnými spoločnosťami,“ uviedol ÚŠP GR SR na svojej stránke.

„Obžaloba sa týka aj skutku právne posúdeného ako zločin poškodzovania veriteľa v súvislosti s verejnou dražbou golfového areálu pri Báči, kde škoda dosahuje sumu takmer 3 milióny eur. Obžaloba bola podaná na celkovo 4 obvinené osoby,“ doplnil ÚŠP GR SR.

Podnikateľské aktivity Mariana Kočnera začal vo svojich článkoch rozoberať novinár Ján Kuciak. Sedem mesiacov pred vraždou opísal pozadie kauzy s hotelmi na Donovaloch. Aj zistenia zavraždeného novinára dopomohli k tomu, že polícia prípad Donovaly uzavrela.

Marian Kočner je už viac ako 6 rokov za mrežami. Bol odsúdený na 19 rokov bezpodmienečne v kauze miliónových televíznych zmeniek. Aktuálne ho súdia za objednávku vraždy Jána Kuciaka a plánovanú likvidáciu 3 prokurátorov, v tomto prípade mu hrozí doživotie.


Ďalšie články