Obnovený proces s Jánom Slotom v korupčnej kauze prerušili. Na súd opäť neprišiel  

slota,kolaz Na hlavné pojednávanie prišiel opäť iba Slotov obhajca. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu pokračoval obnovený proces v prípade korupcie s Jánom Slotom. Samosudca hlavné pojednávanie prerušil, nakoľko sa čaká na verdikt Ústavného súdu (ÚS) SR. Bývalý šéf národniarov, tak ako pred mesiacom, na súd nedorazil.

Svoju neprítomnosť pred samosudcom v marci zdôvodňoval exprimátor Žiliny zlým zdravotným stavom a hospitalizáciou v nemocnici. Kvôli jeho konaniu mu dokonca hrozilo väzobné stíhanie. Tentokrát sa však zrejme poučil a dal súhlas, aby sa pojednávalo aj v jeho neprítomnosti, čo naposledy neurobil.

„Vyslovene odmietam účasť na uvedenom hlavnom pojednávaní. Takisto žiadam a výslovne súhlasím, aby sa predmetné hlavné pojednávanie konalo v mojej neprítomnosti, za účasti mojich obhajcov,“ napísal súdu Ján Slota s tým, že ho stále kvária zdravotné problémy.

Samosudca doplnil na piatkovom hlavnom pojednávaní dokazovanie v tom rozsahu, ako mu to prikázal Najvyšší súd (NS) SR. Snažil sa vypočuť svedkov Vladimíra Machaja a Romana Kudláčka, ktorí figurovali v korupčnej kauze.

Obaja však využili svoje právo a odmietli vypovedať. Čítali sa preto ich rozsudky. V prípade oboch išlo o dohody o vine a treste. Podplácanie či sprostredkovanie úplatku pre sudcu priznali a dostali podmienečný trest, respektíve finančný.

Samosudca na návrh obhajoby napokon rozhodol o prerušení trestného stíhania z dôvodu, že ÚS pozastavil časť právneho predpisu, ktorý má vplyv na rozhodnutie v tejto veci. Ide o výšku trestnej sadzby. Pokiaľ spomínaný súd nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené.

Ján Slota dostal v júni 2023 v úplatkárskej kauze podmienečný trest. Samosudca ho totiž uznal za vinného z pokračovacieho zločinu zasahovania do nezávislosti súdu a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Voči verdiktu sa odvolali prokuratúra aj obhajoba. NS SR vrátil vec prvostupňovému súdu a ten musí v úplatkárskej kauze rozhodovať nanovo.

Slotu špeciálna prokuratúra obžalovala z účastníctva na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Podľa obžaloby mal prijať v dvoch skutkoch úplatky pre bývalého sudcu Krajského súdu v Žiline Pavla Polku, raz vo výške päťtisíc eur a druhýkrát desaťtisíc eur, z ktorých si mal polovicu nechať.

Slota aj vtedy vinu odmietal. Obžalobu označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.


Ďalšie články