Pouliční umelci sa dočkali. K dispozícii majú ďalšiu plochu na svoju tvorbu

grafit,bb Foto: Mesto Banská Bystrica

BANSKÁ BYSTRICA – Pred dvomi rokmi vymedzila samospráva dve oficiálne plochy, na ktorých sa môžu umelci z oblasti street art a graffiti realizovať. Teraz pribudla v Banskej Bystrici tretia.

„Vďaka tomu zanechávajú mladí ľudia rôzne maľby na múre oproti železničnej zastávke v Radvani či na stene za ihriskom na Rudohorskej ulici,“ uviedla Zdenka Marhefková, hovorkyňa primátora Banskej Bystrice.

Treťou legálnou plochou, ktorú mesto vyčlenilo na podporu a rozvoj talentovaných graffiti a street art umelcov je oporný múr pod multifunkčným ihriskom Základnej školy s materskou školou Radvanská.

„Práve tu sa už v stredu uskutoční graffiti exhibícia v podaní OZ Playground 89. Tematika – Zjednotení v rozmanitosti má okoloidúcich pozvať na podujatie Európska Banská Bystrica, ktorú organizujú 10. mája na Námestí SNP viaceré banskobystrické inštitúcie v súvislosti s 20. výročím vstupu Slovenska do Európskej únie,“ doplnila Marhefková.

Samospráva spolupracuje so skupinou aktívnych mladých ľudí z OZ Playground 89 už niekoľko rokov. V meste pod Urpínom sa neraz postarali o zatraktívnenie nevyužitých plôch.

„Som rád, že sme pred pár rokmi pristúpili k vymedzeniu oficiálnych plôch určených na street art a graffiti. Dobrým krokom bolo zároveň aj spracovanie Etického kódexu graffiti, vďaka čomu sme doposiaľ nezaznamenali žiadne problémy, a ani vandalizmus,“ uviedol primátor Ján Nosko.

„Verím, že komunita ľudí tvoriacich pouličné umenie privíta aj tretiu legálnu plochu, na ktorej môžu tvoriť a sprejmi pretavovať svoje myšlienky do originálnych umeleckých prejavov,“ doplnil Nosko.

(banskabystrica.sk, mk)  


Ďalšie články