Dobrovoľní hasiči v Banskobystrickom kraji dostanú novú techniku na zvládanie katastrof

Prezentácia projektu nového vybavenia dobrovoľných hasičov Prezentácia projektu nového vybavenia dobrovoľných hasičov. Foto: Branislav Caban

FIĽAKOVO – Dobrovoľní hasiči v Banskobystrickom kraji (BBSK) budú čoskoro vybavení novou technikou, ktorá im uľahčí zásahy pri živelných pohromách a prírodných katastrofách.

Na tento účel sa BBSK spoločne s partnerskou maďarskou Nógradskou (Novohradskou) župou podarilo získať viac ako milión eur z programu cezhraničnej spolupráce INTERREG. Predstavitelia oboch regiónov to oficiálne oznámili na štvrtkovej (2. 5.) tlačovej konferencii vo Fiľakove.

„Cieľom tohto projektu je pripraviť náš kraj na to, aby sme lepšie dokázali zvládať prírodné katastrofy, ktoré sú hlavne aj vplyvom globálneho otepľovania čoraz častejšie a intenzívnejšie. Hovoríme o veterných smrštiach, povodniach či rozsiahlych požiaroch,“ uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter.

Celý balík peňazí bude podľa jeho slov rozdelený medzi viacero dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) na Slovensku i v Maďarsku. „Predpokladáme, že jednému DHZ konkrétnej obce pôjde zhruba 150-tisíc eur,“ konkretizoval Lunter.

Ako nadviazal Dušan Hancko, riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Banská Bystrica, nová technika zvýši intervenčné kapacity jednotlivých DHZ. „Hasiči dostanú špecializované prívesné vozíky, ktoré umožnia núdzové zakrytie a improvizovanú opravu striech,“ avizoval.

Doplnil, že samostatnou časťou projektu je vytvorenie núdzového krátkodobého ubytovania pre osoby, ktoré budú podobnými kalamitami zasiahnuté. Konkrétne pôjde o vyhrievané osvetlené stany s lôžkami, sedením a možnosťou odloženia osobných vecí. Súčasťou stanov bude aj hygienické zázemie.

BBSK aktuálne pripravuje podklady na verejné obstarávanie spomínanej techniky. Hasiči by ju mohli podľa Hancka dostať niekedy v priebehu nasledujúceho roka až roka a pol. Pridelená by mala byť do každého územného okresu. „Počítame s 13 až 18 kusmi takejto techniky,“ dodal.

Spomenul, že v rokoch 2001 a 2002 evidovali na južnom Gemeri hneď niekoľko veterných smrští. „V roku 2001 zasiahla aj Banskú Bystricu s masívnym poškodením striech na rodinných domoch,“ zdôraznil riaditeľ banskobystrického riaditeľstva HaZZ.

Podľa Nándora Skucziho, župana Nógrádskej župy, je pre jeho región i BBSK prvoradá bezpečnosť. „Máme techniku a ľudí, ktorí to vedia zabezpečiť. Popri policajtoch sú práve hasiči tí, ktorí vedia najviac urobiť, či už ide o povodeň, alebo otázku civilnej ochrany ako takej,“ zdôraznil Skuczi.

Zároveň vyzdvihol spoluprácu medzi jeho župou a BBSK, ktorú považuje za prínosnú pre obyvateľov obidvoch regiónov.


Ďalšie články