Foto: V Múzeu SNP sprístupnia predmety, ktoré boli desaťročia skryté v depozitári

muzeum SNP - hlavna Zástupca riaditeľa Múzea SNP Dalibor Lesník a riaditeľ Marian Uhrin pri otvorení Otvoreného depozitára. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Múzeum SNP v Banskej Bystrici sprístupní návštevníkom od 1. mája otvorený depozitár. Vstavujú v ňom stovky predmetov vojakov a civilistov, ktoré sú spojené so Slovenským národným povstaním, či povojnovým obdobím.

Okrem toho uvidia návštevníci v nových priestoroch po prvýkrát aj predmety, ktoré boli desaťročia skryté pred očami verejnosti v depozitároch.

„Ide aj o majetok obetí nacistických represálií. Sú tu zbrane, ktoré používali partizáni a povstalci počas druhej svetovej vojny. Je tu zbierka umenia, ktorá má vzťah k tomuto obdobiu a samozrejme, máme aj množstvo iných predmetov, ktoré múzeum nadobudlo od roku 1959. Takisto u nás návštevníci nájdu modely bojovej techniky, rôzne výstrojné súčiastky od jazdectva po delostrelectvo. Je to vlastne taká vzorka všetkého, čo v zbierkach máme,“ uviedol Marian Uhrin, riaditeľ Múzea SNP.

Súčasťou týchto vystavených predmetov je aj priestor, v ktorom môžu návštevníci vidieť prácu reštaurátorov. „V tejto časti máme konzervátorsko-reštaurátorské pracovisko. Tam naši pracovníci prezentujú prácu konzervátorov a reštaurátorov. Teda ošetrovanie zbierkových predmetov, keďže jednou z hlavných činností múzea je aj starostlivosť o zbierkové predmety,“ dodal Uhrin.

Podľa riaditeľa bolo cieľom projektu v prvom rade zlepšiť nevyhovujúce podmienky uskladnenia zbierkového fondu Múzea SNP a vytvoriť vhodné podmienky na uloženie, prezentáciu a štúdium zbierkových predmetov.

V priestoroch Otvoreného depozitára sú optimálne klimatické a svetelné podmienky a samozrejmosťou sú aj nainštalované bezpečnostné systémy.

„Tým sa výrazne zlepšila doterajšia starostlivosť a ochrana múzejných zbierok, pretože Otvorený depozitár je moderným a bezpečným prostredím pre uchovávanie zbierkových predmetov,“ doplnil Uhrin.

Zo zhruba 17 tisíc zbierkových predmetov, ktoré má múzeum, je jedna tretina teraz vystavená v Otvorenom depozitári a v expozícii múzea. Exponáty sú nielen vojnové, ale aj povojnové, patrili účastníkom SNP alebo majú k tejto udalosti vzťah a k nim sa dostali z pozostalosti.

Projekt Otvoreného depozitára stál takmer 2,5 milióna eur a jeho realizácia trvala 37 mesiacov. Čiastku približne 850 tisíc eur získalo múzeum z grantov a prestavbu zo starých priestorov dofinancovali z rozpočtu Ministerstva obrany SR vo výške zhruba 1 milión 560 tisíc eur.


Ďalšie články