Nová cyklocesta meria 30 kilometrov a spája dve okresné mestá

Cyklocesta z Poltára do Hrnčiarskej Vsi v Hrnčiarskej Vsi. Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ SOBOTA – Najdlhšou v širokom okolí sa stala nová cyklocesta, ktorá nedávno prepojila okresné mestá Rimavská Sobota a Poltár v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Jej dĺžka je bezmála 30 kilometrov a vedie po telese bývalej železničnej trate.

Budovaná bola v posledných dvoch rokoch v dvoch etapách. Prvá etapa cyklocesty vedie z Poltára do Hrnčiarskej Vsi a meria 7,7 kilometra. Jej výstavba sa začala v októbri 2022 a otvorená bola koncom septembra 2023.

S budovaním druhej etapy z Hrnčiarskej Vsi do Rimavskej Soboty začal BBSK na jar 2023 a stavebné práce dokončil v novembri toho istého roka. Ide o úsek dlhý 20,9 kilometra, celá cyklotrasa má teda zhruba 28,6 kilometra. Po kolaudácii celú trasu kraj oficiálne odovzdáva do užívania 1. mája 2024.

„Slávnostné otvorenie sa uskutoční o 10:00 na priestranstve pri Ožďanskom tuneli za účasti predsedu BBSK Ondreja Luntera a ďalších pozvaných hostí. Pre verejnosť bude pripravený program s hudbou, drobné občerstvenie, balóny a súťaže pre deti. Odporúčame prísť na bicykli a rovno cyklotrasu aj vyskúšať,“ uviedla hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková.

Na novej cyklotrase je hneď niekoľko odpočívadiel, konkrétne sú pri Dúžave, Ožďanoch, Sušanoch, Hrnčiarskej Vsi a v Maštinci. Najväčším lákadlom je 160-metrový železničný tunel pri Ožďanoch, ktorým cyklocesta vedie, alebo most ponad hlavnú cestu I/16.

Cyklotrasa Rimavská Sobota – Poltár kopíruje zrušenú železničnú trať, ktorá bola postavená v roku 1912 a prepájala tieto dve mestá. V prevádzke bola do roku 2000, keď pre zlý stav koľajového roštu vlakovú premávku na tejto trati zastavili.

Vtedy sa ešte nehovorilo o jej úplnom zrušení a bola plánovaná obnova trate aj železničnej premávky. Tá sa však napokon nikdy nezrealizovala. V roku 2007 došlo k vyradeniu tejto trate zo siete železníc a tým sa jej história skončila, keďže boli odstránené koľaje a všetko železničné vybavenie.

Jedným z plánovaných využití bolo prebudovanie telesa trate na cyklocestu. BBSK ju od štátu získal na tento účel do vlastníctva v roku 2013 za jedno euro.

V roku 2015 bola vybudovaná jej prvá časť, išlo však len o krátky úsek z Rimavskej Soboty do mestskej časti Včelinec. Zvyšok bol postavený až v uplynulých dvoch rokoch.


Ďalšie články