Winkelmann kúpil pozemky v štátnom priemyselnom parku, začne stavať haly

Predstavitelia štátu a mesta Rimavská Sobota na mieste vznikajúceho priemyselného parku Predstavitelia štátu a mesta Rimavská Sobota na mieste vznikajúceho priemyselného parku. Foto: Facebok.com/ Ministerstvo hospodárstva SR

RIMAVSKÁ SOBOTA – Viac ako 3,5 milióna eur zaplatí spoločnosť Winkelmann Building + Industry Slovakia za pozemky v štátnom priemyselnom parku, ktorý od vlaňajšieho roka vzniká pri Rimavskej Sobote.

Dcérska firma nemeckej spoločnosti Winkelmann Group tam plánuje postaviť výrobný závod, v ktorom chce zamestnať okolo 450 ľudí.

„Do Rimavskej Soboty prinášame istotu práce pre množstvo ľudí, a to v podobe nielen priamych, ale aj nepriamych pracovných miest, ktoré sem postupne prinesie okrem hlavného investora, spoločnosti Winkelmann, aj celý subdodávateľský reťazec,“ uviedla na margo novej investície podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Ako pre Banskobystrický Štandard doplnil primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, s výstavbou výrobných hál by mal Winkelmann začať 15. mája: „Mala by trvať zhruba do októbra až novembra tohto roka.“

Doplnil, že v decembri 2024 až februári 2025 by mala nasledovať montáž zariadenia a strojového vybavenia budúcej fabriky. Skúšobnú prevádzku firma podľa neho plánuje spustiť v apríli až máji 2025.

„Výroba by sa potom mala rozbehnúť koncom augusta až začiatkom septembra 2025,“ avizoval Šimko. Nový závod bude produkovať zásobníky teplej vody pre tepelné čerpadlá. Ročne by ich mali vyrobiť okolo 300 000 kusov.

Winkelmann kúpil pozemky od štátnej spoločnosti MH Invest, ktorá ich preňho pripravovala a realizovala tam hrubé terénne práce aj prípravu inžinierskych sietí.

Na prípravu celého územia priemyselného parku v Rimavskej Sobote je podľa ministerstva hospodárstva alokovaná suma vo výške takmer 29 miliónov eur.

Táto čiastka zahŕňa náklady na výkup pozemkov, náklady na hrubé terénne úpravy a náklady na prípravu a vybudovanie infraštruktúry (voda, plyn, elektrina, kanalizácia).

Celý strategický štátny priemyselný park v Rimavskej Sobote by mal byť postavený na ploche zhruba 80 hektárov v celkovo štyroch plánovaných etapách.

V budúcnosti by mala pri areáli parku viesť rýchlostná cesta R2, jej pokračovanie od Lučenca na Tornaľu a Rožňavu je však v nedohľadne.


Ďalšie články