Fiľakovo plánuje realizovať viacero projektov v rôznych oblastiach

Hala Nová priemyselná hala vo Fiľakove Foto: Branislav Caban

FIĽAKOVO – Rekonštrukcia budovy mestského úradu, zateplenie kultúrneho strediska, revitalizácia jazierka v parku či obnova hornej časti Fiľakovského hradu. To sú len niektoré z projektov, ktoré plánuje alebo už realizuje samospráva mesta Fiľakovo v okrese Lučenec.

Vyplýva to z aktualizovaného registra investícií na rok 2024, ktorý poslanci schválili na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

„Ideme riešiť okrem iného asfaltovanie, tento rok to bude Malocintorínska a Železničná ulica. Hodnota investície je 165 000 eur. Očakávame, že z toho dostaneme 85 000 eur ako dotáciu z projektov,“ ozrejmil na zasadnutí Ivan Vanko, vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a stratégie rozvoja Mestského úradu Fiľakovo.

Doplnil, že mesto plánuje menšie stavebné úpravy v Dome smútku za 5000 eur a zmodernizovať kúrenie v budove Verejnoprospešných služieb mesta za 50 000 eur. Na modernizáciu priechodov pre chodcov vynaloží 15 000 eur a vybuduje nový chodník na Ulici padlých hrdinov. Okrem toho plánuje na osem mestských budov inštalovať fotovoltické panely v sume 100 000 eur.

Z väčších plánovaných projektov, na ktoré mesto ešte len žiada peniaze, je to rekonštrukcia hornej časti Fiľakovského hradu, na ktorú by chceli získať 750 000 eur. „Chceli by sme podať aj veľký projekt na zateplenie Mestského kultúrneho strediska za 1,2 milióna eur,“ doplnil Vanko.

Ďalším plánovaným projektom je revitalizácia jazierka v mestskom parku za 750 000 eur. Podľa vedúceho je v poslednej fáze prípravy. Mesto chystá tiež projekt na obnovu Základnej školy Štefana Koháryho II. za 1,2 milióna eur.

Už prebiehajúcim projektom je rekonštrukcia historickej radnice, v ktorej sídli mestský úrad. Na ňu chce mesto vynaložiť viac ako 2,6 milióna eur a bude trvať asi desať mesiacov. Obnova si vyžiadala aj dočasné presťahovanie mestského úradu na niekoľko iných adries.

Samospráva plánuje tiež postupne zrekonštruovať nehnuteľnosti, ktoré má vo svojom hnedom priemyselnom parku, v ktorom nedávno vybudovala novú halu. V nej by mal budúci investor vytvoriť asi 30 či 40 pracovných miest.

Primátor Fiľakova Attila Agócs si nepamätá obdobie, keď bola situácia s grantovými výzvami takáto dynamická. „Hľadáme, kde všade by sa dali nájsť externé zdroje, pretože z vlastných prostriedkov by sme to všetko nevedeli zvládnuť,“ zakončil.


Ďalšie články