Výstavu Od telegrafu k internetu stihnú návštevníci aj počas leta

Otvorenie novej expozície Tranzithistory v Thurzovom dome Thurzov dom Foto: TASR/Ján Krošlák

BANSKÁ BYSTRICA – Históriu telekomunikačnej a výpočtovej techniky priblíži nová interaktívna výstava v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici.

Výstavu Od telegrafu k internetu otvoria 25. apríla. Pomocou zozbieraných prístrojov a zariadení zo zbierky odborníka na internetové siete Rudolfa Kubíka, ako aj Poštového múzea vo výstavných priestoroch v sídle Slovenskej pošty sa návštevníci dozvedia, ako prechádzali komunikačné technológie vývojom. Informovala o tom manažérka SSM Dana Kurtíková.

„Návštevníci sa môžu tešiť na telegraf, analógové telefóny, počítače či staré pamäťové médiá. Vyskúšajú si a naučia sa používať Morseovu abecedu, telefonovať vytočením čísla, ale aj otestovať počítač na umelú inteligenciu. Zaujímavé budú práca s historickým počítačom, prezeranie dobových webových stránok či možnosť zahrať si 2D počítačové hry. Veľkým prínosom je pre nás spolupráca s Poštovým múzeom. Návštevníci nájdu viac informácií o telefóne a telegrafe v poštových službách v časti výstavy, ktorá je inštalovaná v ich priestoroch,“ priblížil kurátor Peter Račko.

Časť výstavy v Thurzovom dome bude venovaná rímskokatolíckemu kňazovi, maliarovi, vynálezcovi a priekopníkovi bezdrôtovej telegrafie Jozefovi Murgašovi. Nebudú chýbať ani rôzne ukážkové sprievodné podujatia.

„Pri zrode myšlienky urobiť v spolupráci s múzeom výstavu o informačných a počítačových technológiách som ako vášnivý zberateľ myslel aj na popularizáciu a historický vývoj tohto odvetvia. Už teraz sa žiaci základných a stredných škôl môžu tešiť na prednášky špecialistov na IT a workshopy. Vyrobiť a zmerať optické či internetové káble, zapájať elektrické obvody a telefónne komponenty, robiť pokusy s pulznou telefónnou ústredňou, zostrojiť a prepojiť telefóny, dokonca zhotoviť a merať tónový generátor s telegrafným kľúčom je snom každého mladého počítačového mága,“ doplnil autor výstavy Kubík.

Výstava potrvá do 14. júla a stihnú ju tak aj návštevníci, ktorí do Banskej Bystrice zavítajú cez letné prázdniny.

(TASR)


Ďalšie články