V Hnúšti prvýkrát zavádzajú občianske a preventívne služby

Mesto Hnúšťa. Foto: Branislav Caban Mesto Hnúšťa Foto: Branislav Caban

BANSKÁ BYSTRICA – V Hnúšti v Rimavskosobotskom okrese už fungujú občianske hliadky v rámci projektu Miestne občianske a preventívne služby (MOPS).

Ako informuje radnica, na projekt získali z výzvy Úradu vlády SR podporu takmer 167-tisíc eur, pričom tieto služby zavádza mesto prvýkrát. Vďaka úspešnosti projektu budú v meste pôsobiť štyria členovia služby a monitorovať budú aj mestské časti.

„Hlavné ciele projektu MOPS sú posilnenie miestneho aktivizmu, podpora komunitného rozvoja, zníženie páchania protispoločenských činností, udržiavanie verejného poriadku a štandardnej kvality životného prostredia v meste Hnúšťa a jeho lokalitách, v ktorých žijú marginalizované rómske komunity (MRK),“ popisuje samospráva s tým, že projekt sa bude realizovať 30 mesiacov.

Vzhľadom na špecifickosť aktivít a potrebu osvety v MRK sa budú členovia MOPS povinne priebežne vzdelávať.

„Pomocou vzdelávacích aktivít budú mať vytvorené ideálne podmienky pri hľadaní práce v podobnej oblasti a zamestnať sa. Mesto zároveň realizáciou činnosti miestnej občianskej a preventívnej služby získa kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá týmito aktivitami prispeje k celkovému zveľadeniu mesta a rizikových lokalít, čím sa zlepšia sociálne pomery a životné podmienky nielen pre populáciu MRK, ale aj pre všetkých obyvateľov mesta,“ popisuje radnica.

(sita)


Ďalšie články