Rimavskosobotskí poslanci na druhý pokus schválili problémový bod o dotáciách

Mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote. V strede primátor Jozef Šimko

RIMAVSKÁ SOBOTA – Schvaľovanie dotácií kultúrnym subjektom a športovým klubom bolo na minulom, marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote nečakane problémovým bodom.

Zatiaľ čo v iných rokoch išlo zvyčajne len o formalitu a dolaďovala sa iba výška niektorých príspevkov, tentoraz vyústila rozsiahla diskusia až do odročenia schvaľovania príspevkov na ďalšiu schôdzku.

Návrh dotácií sa nepáčil primátorovi Jozefovi Šimkovi, ktorý ho skritizoval s tým, že na tento účel má ísť priveľa financií. Pohrozil, že prípadné schválené uznesenie aj tak nepodpíše, pretože mesto má veľký výpadok podielových daní a nemôže si dovoliť míňať veľa peňazí.

Pripomienky mali ale aj iní poslanci, preto komisie MsZ návrh prepracovali a predložili na stredajšie (17. 4.) mimoriadne zasadnutie.

„Rozhodli sme sa, že znížime dotácie en bloc o 16 percent, aby sme sa zmestili do tej výšky, ktorú sme mali minulý rok,“ uviedol na zasadnutí predseda a poslanec komisie školstva a kultúry MsZ Zoltán Cziprusz.

Konkrétne išlo o zmenšenie balíka financií určeného na kultúrne subjekty zo zhruba 47 500 eur na necelých 40 000 eur, teda približne na minuloročnú úroveň. Podľa Cziprusza znížili dotácie rovnomerne všetkým žiadateľom.

Poslanec Roman Vaľo v rozprave kritizoval, že ide o úsporu len asi 7500 eur, čo je podľa neho kvapka v mori v rozpočte mesta. „Osobne vidím aj na iných miestach možnosti šetrenia, kde nájsť pre kultúrne subjekty a spoločenské organizácie tieto peniaze. Preto je za mňa takéto znižovanie veľmi nešťastné,“ poznamenal.

Konkrétne by sa podľa neho dalo niečo ušetriť na vydávaní mestských novín. „Ja stále tvrdím, že mesto svoju mediálnu politiku vie riešiť aj online. Dokáže informovať ihneď, keď je to treba,“ podotkol Vaľo.

Druhou možnosťou úspor je podľa neho zrušenie funkcie plateného viceprimátora, keďže mesto má v súčasnosti dvoch.

V prípade dotácií športovým klubom zostala zachovaná ich celková výška 100 000 eur, pričom 70 000 eur dostane hokejový klub mesta a 30 000 eur ostatné kluby. V tomto prípade sa v porovnaní s vlaňajškom zásadne znížila čiastka pre hokejistov a to až o polovicu, keďže v roku 2023 dostali 140 000 eur.

„Ostatné kluby dostanú takú istú sumu ako minulý rok, nebudú o nič ukrátené,“ podotkol poslanec Michal Slovák, ktorý bol predkladateľom návrhu.


Ďalšie články