Firma Kaiser svoje betónové výrobky využila i na stavbu atrakcie pri Domici

Areál firmy Kaiser v Dlhej Vsi. Foto: Kaiser.bmn.sk Areál firmy Kaiser v Dlhej Vsi. Foto: Kaiser.bmn.sk

DLHÁ VES – Viac ako 30 rokov funguje v dedine Dlhá Ves (okres Rožňava) prevádzka firmy Kaiser, ktorá vyrába rôzne tvárnice, dlažby, betónové platne a murovacie tehly. Porozprávali sme sa o nej s vedúcim prevádzky Tomášom Winklerom.

„Na takúto malú dedinu a okolie je to celkom veľká firma. Bohužiaľ, pracuje u nás čoraz menej ľudí, keďže nás tlačí ekonomická kríza. Stavebníctvo bolo vlani na tom veľmi zle a predpokladáme, že v tomto roku to nebude oveľa lepšie,“ povedal Winkler.

Ako dodal, v čase najväčšieho rozmachu firmy zamestnávali 20 až 25 ľudí. Tržby spoločnosti sa v posledných rokoch podľa Finstatu pohybujú tesne nad pol miliónom eur, ale v roku 2018 to bolo bezmála 700 000 eur.

Jedným z produktov firmy je murovací systém Cheops, ktorý vytvoril majiteľ spoločnosti, rakúsky podnikateľ Ernst Ringler. „Tento systém sa dá skladať aj ‚nasucho‘. Nie je potrebné nič betónovať či murovať,“ vysvetlil vedúci prevádzky.

Tomáš Winkler pri soche Atlasa v Dlhej Vsi. Foto: Branislav Caban
Tomáš Winkler pri soche Atlasa v Dlhej Vsi. Foto: Branislav Caban

Na prezentáciu tohto produktu slúžila aj pyramída, ktorá donedávna stála v areáli firmy v Dlhej Vsi. Pred zhruba rokom ju však nahradila japonská záhrada a sochy s ekologickou tematikou. Aj pri nej bol využitý spomínaný murovací systém a záhrada je tak aj prezentáciou výrobného sortimentu firmy.

Obidve zaujímavosti boli nápadom majiteľa firmy, ktorý je zároveň umelcom. Keďže areál firmy leží priamo pri ceste k jednej z našich najznámejších jaskýň Domica, podľa Winklera má táto zaujímavosť aj turistický potenciál.

„Zatiaľ nie je dokončená. Ešte tam pribudnú lavičky, osvetlenie a hudobné ozvučenie. Má to byť určitý oddychový priestor aj pre návštevníkov Domice,“ zakončil vedúci prevádzky.


Ďalšie články