V Španej Doline v sobotu otvorili letnú turistickú sezónu

spania,dolina Foto: Obec Špania dolina

ŠPANIA DOLINA – Tohtoročnú letnú sezónu otvorili v sobotu (4. 5.) už aj v Španej Doline v okrese Banská Bystrica.

Návštevníci, ktorí sa rozhodnú starobylú banícku obec v sobotu deň navštíviť, môžu absolvovať prehliadku viacerých turistických atrakcií a historických pamiatok.

Starostka obce Martina Wilhelmerová pre TASR uviedla, že turisti môžu nazrieť do Múzea medi, kde sa prostredníctvom prednášky dozvedia, čo sa v Španej Doline ťažilo, a spoznajú aj históriu obce.

Počas troch vstupov budú mať možnosť prejsť spolu so sprievodcom Banským prekopom, ktorý ich dovedie až do zaniknutej osady Piesky, kde sa nachádza voľne prístupná kaplnka a cintorín s liatinovými krížmi. Podzemný tunel má podľa starostky dĺžku 1,6 kilometra, pred vstupom dostanú turisti prilbu s osvetlením.

Návštevníci takisto môžu absolvovať prehliadku Kostola Premenenia Pána, kde sa nachádza barokový organ z roku 1751, ktorý postavil Martin Podkonický, jeden z najvýznamnejších organárov neskorého baroka na Slovensku.

V historickej škole prof. Jozefa Mistríka si zase môžu vyskúšať, ako sa kedysi písalo v škole, a to husím perom alebo kriedou. „V penzióne Klopačka je výstava paličkovanej čipky, ktorá je typická pre Španiu Dolinu,“ dodala Wilhelmerová.

(tasr)


Ďalšie články