Európsky unikát postavili bez jediného klinca. Do lokality stále láka návštevníkov

zlab,bb1 Foto: FB Mesto BB

BANSKÁ BYSTRICA – Jeden z mála zachovaných vodných žľabov v Európe navštevujú turisti v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci (okr. Banská Bystrica). Má takmer 2,5 kilometra a postavili ho bez jediného klinca.

Raz do roka banskobystrickí lesníci oživia vodný žľab v Rakytove vybudovaný v 19. storočí. V minulosti pritom išlo o bežný spôsob, ako dostať drevnú hmotu z hornatého terénu bližšie k mestu.

„My, lesníci, sa snažíme žľab každoročne obnovovať. Ide o symbol mestských lesov. Je to pamiatka, ktorú navštevuje mnoho ľudí, a nám záleží na tom, aby bol vodný žľab funkčný aj dnes,“ povedal Jozef Jankov, hlavný inžinier mestských lesov.

„Plavenie dreva vodným žľabom predstavovalo bežný spôsob, ako dostať drevnú hmotu z hornatého terénu bližšie k mestu. Kedysi išlo o strategickú surovinu pre miestnych ľudí,“ vysvetlil Blažej Možucha, riaditeľ spoločnosti Mestské lesy Banská Bystrica.

Drevo bolo jediným zdrojom na vykurovanie. Vodné žľaby, aký je aj v Rakytove, boli vybudované vo viacerých dolinách, pretože drevo z ťažko prístupných lokalít sa iným spôsobom ani nedalo dostať do dolín.

Vodný žľab, dlhý 2450 metrov, v súčasnosti slúži ako pamiatka zručnosti a vynaliezavosti našich lesníckych predkov. Aj počas tohtoročných ukážok plavenia dreva upútala konštrukcia zo smrekov a jedlí pozornosť malých i veľkých návštevníkov. Túto európsku raritu pred 24 rokmi vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

(mk)


Ďalšie články