Miznú kvety, stromy aj palmy. V Lučenci je problém s krádežami zelene

Priestranstvo Strand, odkiaľ zmizla zeleň. Foto Lucenec.sk Priestranstvo Strand, odkiaľ zmizla zeleň. Foto: Lucenec.sk

LUČENEC – Prípad miznúcej zelene riešili na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Lučenci tamojší mestskí poslanci. Ide o kvety a dreviny vysadené na verejných priestranstvách, ktoré sa stávajú terčom dlhoprstých.

Na problém upozornila poslankyňa Renáta Endrödyová v súvislosti s verejným priestorom nazvaným Strand. Nachádza sa na brehu Tuhárskeho potoka v Mestskom parku Lučenec, ktorý patrí medzi najväčšie na Slovensku.

„Kontrola hlavnej kontrolórky mesta ukázala, že v určitej časti toho priestranstva vysadili zeleň v sume 1201,50 eura. Mal tam byť založený záhon na svahu, položená protierózna jutová sieť a vysadená zeleň,“ skonštatovala poslankyňa s tým, že podľa kontroly na mieste spomínaná zeleň nie je.

Doplnila, že na základe jej informácií tam zeleň pôvodne bola, ale niekto ju údajne ukradol. „Chcem vedieť, či sme podali trestné oznámenie, ak nám niekto z celého svahu ukradol zeleň?,“ pýtala sa Endrödyová. Zároveň upozornila aj na ďalšie nedostatky Strandu, napríklad korodujúce zábradlie a chýbajúcu kolaudáciu. Primátorka Alexandra Pivková zareagovala, že mesto má fotodokumentáciu vysadenej zelene a kvetov.

„Je pravda, že postupne sa tu, ako aj na iných verejných priestranstvách v našom meste, niektoré kvety, stromy či dokonca aj palmy stávajú záujmom ľudí, ktorí si ich chcú vysádzať možno niekde inde,“ skonštatovala primátorka.

Pripustila, že zábradlie bolo možno nedostatočne ošetrené voči vplyvom počasia, ale všetky podobné nedostatky sa podľa nej budú riešiť v rámci reklamácie. Na otázku Endrödyovej ohľadom prípadného trestného oznámenia neodpovedala, hoci ju poslankyňa neskôr zopakovala.

Strand bol v minulosti obľúbeným verejným kúpaliskom v Lučenci, ako informuje samospráva na svojej stránke Lucenec.sk. Neskôr už na tento účel neslúžilo a postupne spustlo. Pred štyrmi rokmi tam samospráva vybudovala nové detské ihrisko a rozhodla sa upraviť aj svah k potoku, na ktorom mala byť spomínaná zeleň.


Ďalšie články