Príprava štátneho priemyselného parku v Rimavskej Sobote pokračuje

Slávnostný výkop v budúcom priemyselnom parku Rimavská Sobota Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ SOBOTA – Schválením dvoch vecných bremien v budúcom štátnom priemyselnom parku sa zaoberali rimavskosobotskí poslanci na svojom poslednom, aprílovom zasadnutí. Šlo o súčasť prípravy parku, v ktorom začína budovať svoje objekty prvý investor.

Ako na zasadnutí informovala Dana Fekiačová z majetkového oddelenia Mestského úradu Rimavská Sobota, obidve vecné bremená sú stavebné objekty. „Ide o podzemnú pilótovú stenu a splaškovú kanalizáciu s prečerpávacími šachtami,“ konkretizovala.

O zriadenie týchto časovo neobmedzených vecných bremien požiadala štátna spoločnosť MH Invest, ktorá je poverená výkonom stavebnej a inžinierskej činnosti súvisiacej s prípravou štátneho priemyselného parku.

„Odplata za zriadenie vecných bremien bude určená podľa znaleckého posudku,“ doplnila Fekiačová.

Do štátneho parku v Rimavskej Sobote zatiaľ ohlásil príchod jeden investor. Je ním nemecká spoločnosť Winkelmann, ktorá chce v Rimavskej Sobote preinvestovať celkovo vyše 110 miliónov eur počas obdobia rokov 2023 až 2025.

Vo svojom novom závode, ktorý začala stavať v apríli, chce vyrábať kovové smaltované zásobníky na teplú vodu pre tepelné čerpadlá a ohrievače. Ročne ich plánuje vyrobiť okolo 300 000 kusov, pričom výroba by sa začala na jar 2025. Plnú výrobnú kapacitu by závod dosiahol koncom roka 2027.

Nemecká firma sľubuje, že do konca roka 2025 vytvorí minimálne 452 nových pracovných miest. Súčasťou celého projektu je aj zriadenie nových autobusových liniek do priemyselného parku.

Celý strategický štátny priemyselný park v Rimavskej Sobote by mal byť postavený na ploche zhruba 80 hektárov v celkovo štyroch plánovaných etapách. V budúcnosti by mala pri areáli parku viesť rýchlostná cesta R2, jej pokračovanie od Lučenca na Tornaľu a Rožňavu je však v nedohľadne.


Ďalšie články