V kraji je nedostatok pľúcnych lekárov. Vedenie župy bije na poplach

zupalekarka Pneumologicko-ftizeologickú ambulancia v Detve patrí pod BBSK. Na fotoografii lekárka Jana Makasová a bývalý župan Ján Lunter. Foto: BBSK

BANSKÁ BYSTRICA – V celom Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) hrozí kríza pneumológov. Župa varuje pred kritickou situáciou a žiada konkrétne riešenia od vlády aj ministerstva zdravotníctva.

„V uplynulej dobe nám bolo oznámené, že v najbližšej dobe dôjde k uzatvoreniu dvoch pneumologických ambulancií. Konkrétne v Banskej Bystrici a Lučenci,“ uviedol Ondrej Lunter, predseda BBSK.

Podľa župana Luntera dôvodom zatvorenia ambulancií je vek lekárov. Obaja majú nad 70 rokov. Lunter zároveň upozornil, že toto nie je nečakaná situácia a ministerstvo zdravotníctva muselo dlho vedieť, že niečo podobné nastane. Avšak nekonalo. Navyše počet respiračných ochorení nástupom COVID-19 rapídne stúpol a nárast pacientov je veľký.

„Nie je to náhly úpadok, ale dochádza k nemu kontinuálne v tejto špecializácii, o ktorej sa teraz konkrétne rozprávame. Takisto minimálna sieť, o ktorej hovorí vyhláška, nie je naplnená. My ako kraj máme jednu pneumologickú ambulanciu založenú, a preto dobre vieme, aká je situácia v tomto segmente,“ vysvetlil župan.

Podľa neho vedia, prečo sa žiadny pľúcny lekár nehrnie do tohto odvetvia, a prečo sledujeme kontinuálny úpadok. Toto vraj nie je ich názor, ale podložené fakty. „Naša ambulancia v Detve slúži od rána do večera. Pani doktorka využíva každú sekundu svojho pracovného času pre pacientov. Nám však v krajskom rozpočte tvorí mesačne stratu 1 700 eur.

My toto zvládame iba vďaka tomu, že máme sieť ambulancií a prenášame zisky zo ziskových ambulancií práve do segmentu pneumológie,“ doplnil Lunter s tým, že toto normálny pneumológ, ktorý má mať založenú ambulanciu, jednoducho nevie a nemôže robiť.  

Situáciu je podľa župana potrebné riešiť, aby pacienti nezostali bez prístupu k liekom, lekárom a lekárkam. Vedenie BBSK preto v spolupráci so zástupcami lekárov-pneumológov, Rooseveltovej nemocnice, zdravotných poisťovní a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vypracovalo pre ministerstvo zdravotníctva sadu návrhov na riešenie aktuálnej situácie.

Kraj v spolupráci s partnermi pre ministerstvo vypracoval šesť bodov, medzi ktorými je napríklad predĺženie platnosti odporučenia špecialistu na predpis liekov všeobecným lekárom zo šiestich na 12 mesiacov. Takisto aj rozšírenie kompetencií pre všeobecných lekárov a sledovanie chronických pneumologických diagnóz stabilizovaných pacientov.

Nepriaznivý stav potvrdil aj primár oddelenia pneumológie a ftizeológie Rooseveltovej nemocnice Michal Urda, podľa ktorého je tendencia taká, že aj ich kapacity sa napĺňajú. „Pravdepodobne nebudeme schopní prebrať pacientov z regiónov, kde títo odborníci chýbajú,“ uviedol primár a ocenil snahu BBSK riešiť túto situáciu.


Ďalšie články