Rimavská Sobota očakáva výpadok podielových daní. Mesto musí šetriť, hovorí primátor

Rimavská-Sobota-kostol-Hlavné-námestie Hlavné námestie v Rimavskej Sobote Foto: Branislav Caban.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mesto Rimavská Sobota bude musieť rátať s výpadkom podielových daní, ktorý aj podľa najoptimistickejšieho scenára presiahne úroveň 100 000 eur.

Na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval Miroslav Bielak, vedúci ekonomického odboru Mestského úradu v Rimavskej Sobote.

„Podľa najnovších prognóz to pre mesto Rimavská Sobota vyzerá tak, že v roku 2024 budú podielové dane o zhruba 115 000 eur nižšie, ako boli pôvodne prognózované,“ konkretizoval Bielak.

Odvolal sa pritom na aprílové analýzy Inštitútu finančnej politiky, čo je analytický útvar Ministerstva financií SR a robí daňové prognózy. Bielak zároveň dodal, že existuje aj prognóza Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá vyznieva ešte negatívnejšie.

„Tam to dokonca vychádza pre naše mesto o 250 000 eur ročne menej,“ doplnil Bielak s tým, že situácia nie je dobrá a samospráva bude musieť šetriť na viacerých miestach.

„Súhlasím s tým, že treba šetriť. Ale šetriť sa malo aj do roku 2010, keď som sa stal primátorom Rimavskej Soboty,“ nadviazal na jeho slová primátor Jozef Šimko.

Pripomenul, že pred 14 rokmi bola dlhová zaťaženosť mesta na úrovni 41,3 percenta bežných príjmov z predchádzajúceho roka. „Dnes je pod 20 percentami,“ porovnal Šimko.

Tvrdil tiež, že samospráva dovtedy vynaložila 93 miliónov vtedajších slovenských korún (teda bezmála 3,1 milióna eur) na projektové dokumentácie, ktoré potom nikdy nevyužila.

Rozpočet Rimavskej Soboty na tento rok bol zostavený ako vyrovnaný s predpokladanými príjmami aj výdavkami na úrovni približne 27,6 milióna eur. Keďže mesto v ňom nemá žiadnu finančnú rezervu, v prípade skutočného výpadku podielových daní bude musieť pristúpiť ku škrtom.

Na možný výpadok podielových daní upozornil primátor aj na februárovom zasadnutí. Vtedy uviedol, že v najhoršom prípade by sa ku koncu roka mohol vyšplhať dokonca k miliónu eur.


Ďalšie články