Smutná správa zo Žiaru nad Hronom: Zomrel uznávaný historik, archeológ a športovec

sviecka Česť jeho pamiatke! Foto: Mário Kaprálik

ŽIAR NAD HRONOM – Smutná správa prišla zo Žiaru nad Hronom.  Vo veku 74 rokov nečakane zomrel uznávaný historik, archeológ, kastelán tamojšieho kláštora a vášnivý športovec Peter Mosný.

Veľmi nepríjemne ma prekvapila a zasiahla správa o nečakanom úmrtí Petra Mosného, nášho mestského historika a archeológa,“ uviedol Peter Antal, primátor Žiaru  nad Hronom.

„Asi som nepoznal vo svojom živote človeka, ktorý by bol taký zanietený a oddaný histórii nášho mesta ako on. Spolu sme toho zažili veľmi veľa,“ zaspomínal primátor.

Mosný spolupracoval s mestom pri renovovaní a zariaďovaní Svätokrížskeho domu, ktorého vzhľad a účel boli jeho dielom. Takisto s primátorom spoločne cestovali na burzy starožitností, aby hľadali vhodné zariadenie pre spomínaný dom, alebo pre kaštieľ, o ktorý sa začal starať hneď potom, ako ho mesto v roku 2018 kúpilo.

„V kaštieli trávil celé dni, bádal a rozmýšľal, ako čo najviac do neho dostať a ako ho zrekonštruovať. Bohužiaľ, jeho rekonštrukcie sa už nedožije a nám neostáva nič iné, len na neho spomínať. Jeho práca a množstvo archeologických nálezov tu však zostanú po ňom aj pre budúce generácie,“ doplnil primátor.

Peter Mosný je autorom zoznamu pamiatok a pamätihodností mesta, za ktorý bol v roku 2016 ocenený Cenou primátora mesta pri príležitosti osláv 770. výročia udelenia mestských práv Žiaru nad Hronom.

V minulosti realizoval viacero archeologických výskumov na Šášovskom hrade, v Žiari nad Hronom a jeho okolí. Získané exponáty sú súčasťou archeologickej a etnografickej expozície v biskupskom kaštieli. V minulosti pracoval aj v Archeologickom ústave SAV v Nitre a dlhé roky pôsobil ako kastelán na hrade v Slovenskej Ľupči pri Banskej Bystrici.

Peter Mosný bol tiež vášnivý športovec, bývalý kulturista, ktorý uznával zdravý životný štýl, v živote nevypil ani kvapku alkoholu a pravidelne cvičil. Zúčastňoval sa kulturistických i silových súťaží. V roku 1971 na Cene Zvolena vytlačil na lavici 200 kilogramov.

Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční v pondelok 26. februára 2024 o 14.30 h v Dome smútku na cintoríne v Žiari nad Hronom.


Ďalšie články