Smutná správa: Zomrela jedna z posledných žijúcich priamych účastníčok SNP

sviecka Česť jej pamiatke! Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Vo veku 93 rokov zomrela Anna Bergerová, jedna z posledných žijúcich priamych účastníčok Slovenského národného povstania, kde spolupracovala s partizánskou skupinou Čapajev. O smutnej udalosti informovalo Múzeum SNP.

Anna Bergerová sa narodila v marci 1930. Prvé roky života strávila v obci Habura neďaleko Medzilaboriec. Druhá svetová vojna ju zastihla ako žiačku základnej školy.

Už ako pätnásťročná sa spolu s matkou a sestrou aktívne zapojila do Slovenského národného povstania – poskytovali partizánom skupiny Čapajev strechu nad hlavou a pôsobili ako spojky. Ich úlohou bolo zisťovať pohyb nemeckých vojakov na okupovanom území, čo bolo obrovské riziko.

Anna a jej sestra čelili priamemu nebezpečenstvu, keď boli počas jednej z misií napadnuté nacistami. Táto udalosť viedla k tomu, že Annina matka jej už ďalej nedovolila vykonávať úlohu spojky, čo ju následne motivovalo stať sa ošetrovateľkou a pomáhať tak v boji proti okupantom iným spôsobom.

Po vojne Anna Bergerová zostala aktívna v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov, čím prispievala k udržaniu odkazu odvahy a odporu proti nespravodlivosti. Pravidelne sa zúčastňovala osláv SNP v Banskej Bystrici spolu s ďalšími spolubojovníkmi. Žiaľ, na tohtoročné oslavy 80. výročia SNP už nepríde.

Smrť Anny Bergerovej zasiahla aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Začiatkom novembra sme sa s Annou Bergerovou rozprávali v Prezidentskom paláci. Na jej silné objatie nikdy nezabudnem. Dnes už nie je medzi nami. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jej rodine a blízkym,“ reagovala prezidenta Zuzana Čaputová.

„Počas vojny pomáhala ako ošetrovateľka a so sestrou pracovali ako spojky. Tajne prenášali muníciu a získavali informácie pre odboj. Počas celého svojho života bola aktívna v protifašistických a partizánskych organizáciách a aj vďaka jej životnému príbehu sa podarilo odovzdávať spomienky na boj s fašistickým režimom a odkaz Slovenského národného povstania,“ doplnila Čaputová.


Ďalšie články