Z mapy Slovenska zmizli dve Leninove ulice

Leninova ulica Bývalá Leninova ulica v Bušinciach Foto: Google Street View

BUŠINCE/VEĽKÉ ÚĽANY – Kedysi nesmela chýbať v žiadnom meste. Vlani však na Slovensku zostali len posledné tri a dve z nich sú už minulosťou. Leninove ulice v dvoch obciach Slovenska boli počas roka 2023 premenované.

Prvá bola v dedine Bušince v okrese Veľký Krtíš. Jej názov potvrdilo obecné zastupiteľstvo pred deviatimi rokmi všeobecne záväzným nariadením (VZN) č. 2/2015 a definovalo ju ako druhú odbočku z Krtíšskej ulice.

Keď v septembri 2022 o tejto téme písal Postoj.sk a zaujímal sa o názov ulice priamo u miestnej samosprávy, dostal šalamúnsku odpoveď, že ulica je bez bližšej špecifikácie osobnosti. To znamená, že môže byť pomenovaná po akomkoľvek Leninovi, nielen po vodcovi boľševickej revolúcie Vladimírovi Iľjičovi Leninovi.

K zmene napokon došlo už krátko nato, v prvej polovici vlaňajšieho roka. Novelizovaným VZN s označením 2/2023 obecní poslanci rozhodli o premenovaní tejto ulice na Novú. V tomto tvare ju nájdeme napríklad na mapových portáloch Open Street Map. Vo viacerých iných však zatiaľ k premenovaniu nedošlo. Na asi najznámejšej mapovej platforme Google Mapy je táto ulica dokonca uvedená v nespisovnom tvare ako Leninová.

Ak by však niektorým obyvateľom Bušiniec bolo ľúto za starými časmi, v dedine aj po novelizácii ponechali názvy ulíc ako Februárového víťazstva, Červenej armády, Družstevná, Pionierska či Mladých budovateľov.

Druhá obec s Leninovou ulicou boli Veľké Úľany (okres Galanta). Mali ju od začiatku 70. rokov 20. storočia. Za zmenu jej názvu v tejto dedine bojovala iniciatíva Ľudská mierka, ako informoval portál Noviny.sk. Polícia ale vtedy, podobne ako samospráva Bušiniec, reagovala, že názov ulice je všeobecný a nedá sa s určitosťou tvrdiť, že je pomenovaná po konkrétnom Leninovi. K jej premenovaniu však napokon koncom roka 2023 predsa len došlo, ako informuje DennikN.sk.

Podľa dostupných zdrojov tak na Slovensku zostala už iba jedna obec s takouto ulicou. Ide o Šoporňu v okrese Galanta. Tam sa ale s nejakým všeobecným pomenovaním netrápili a komunikácia je uvádzaná ako Ulica V. I. Lenina.

Zákon č. 338/2020 Z. z. pritom zakazuje pomenúvať ulice a verejné priestranstvá po predstaviteľoch režimov založených na komunistickej či fašistickej ideológii. Obce však nemajú povinnosť premenovať už existujúce ulice.


Ďalšie články