Do Malachovských skaliek sa zahryzli stroje. Poslanci sa obrátili na prokuratúru

skalka5 Do skál sa „zahryzli“ ťažké stroje. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Prídu obyvatelia Banskej Bystrice o obľúbené Malachovské skalky? Ich okolie doslova mizne pred očami a podľa jednej z poslankýň je to v rozpore s územným plánom. Vedenie mesta to odmieta.

Známe Malachovské travertíny sú už roky v súkromnom vlastníctve a na ich mieste vyrastá rodinný dom. Vládne tam čulý stavebný ruch a stroje sa „zahryzli“ aj do skál. Kedysi vychýrená atrakcia s výhľadom na celú Banskú Bystricu tak postupne zaniká.

Malachovské skalky sú viac ako sedemnásť rokov v súkromnom vlastníctve miestneho developera. Ten si tu plánuje postaviť rodinný dom. Mesto vydalo na jeho výstavbu stavebné povolenie. To bude teraz preverovať prokurátorka. Za podnetom stojí Hana Kasová, opozičná mestská poslankyňa.

Platný územný plán mesta Banská Bystrica neumožňuje v okolí Malachovských skaliek výstavbu v rozsahu, aký sa v týchto dňoch deje,“ uvádza mestská poslankyňa s tým, že rozhodnutie Stavebného úradu mesta Banská Bystrica, ktorým výstavbu umožnil, je podľa nej nezákonné.

„Obraciame sa na prokuratúru, lebo rozhodnutie mesta vnímame ako nebezpečný precedens. Napriek jasnému vymedzeniu výstavby a regulatívom vyplývajúcim z územného plánu rozhodol stavebný úrad v rozpore s nimi,“ uviedla Kasová.

Podľa nej je zarážajúce, že mesto pri vydávaní rozhodnutia nedôsledne preskúmalo súlad s územným plánom mesta a v rozpore s verejným záujmom povolilo umiestnenie stavby na území regionálneho biocentra.

Prokuratúra by teda podľa Kasovej mala vydané rozhodnutie stavebného úradu preskúmať a v prípade, že sa stotožní s názorom poslancov a aktivistov, vydať protest smerujúci k odstráneniu nezákonnosti namietaného rozhodnutia.

„Pôvodnú podobu rozbagrovaných Malachovských skaliek nám to už nevráti. Myslíme si však, že mesto pochybilo, a chceme zabrániť tomu, aby sa podobný prípad do budúcnosti nezopakoval,” dodala na záver Kasová.

Vedenie mesta Banská Bystrica všetky obvinenia odmieta. „Odmietame tvrdenie, že rozhodnutie stavebného úradu by malo vychádzať z nesprávnej interpretácie Územného plánu mesta Banská Bystrica. Naďalej tvrdíme, že rozhodnutie bolo vydané v súlade so zákonom. Súlad s verejnými záujmami bol preukázaný súhlasnými stanoviskami dotknutých orgánov,“ reagovala Zdenka Marhefková, hovorkyňa primátora Banskej Bystrice.

Doplnila, že podľa odborného stanoviska Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana z júna 2023 sa plánovaný zámer nenachádza v ochrannom pásme chráneného areálu Malachovské skalky.

„Stavebný úrad v tomto prípade len rešpektoval záväzné vyjadrenia príslušných orgánov a stavbu rodinného domu v zmysle platnej legislatívy nemal možnosť nepovoliť,“ dodala Marhefková.

Obyvatelia mesta sa obávajú, že pri výstavbe prídu o obľúbené miesto a že Malachovské skalky zaniknú. Developer však tvrdí, že nebude do skalnej vyhliadky ďalej zasahovať.

„V záujme vlastníka pozemku je, aby nedošlo k poškodeniu spomínaného skalnatého solitéru a výkopové práce, ktoré sa realizujú v okolí, sú len rozbíjaním tu prítomného skalného podložia,“ dodal zástupca developera Martin Sojak s tým, že po dokončení stavebných prác plánuje vlastník pozemku na mieste dobudovať náučný chodník.

Malachovské skalky boli v minulosti v štvrtom stupni ochrany. Obľúbenú turistickú atrakciu však pred viac ako desiatimi rokmi z chráneného územia vyňali. Podľa Chránenej krajinnej oblasti Poľana sa už na tomto území nenachádzajú vzácne biotopy ako v minulosti, a preto pristúpili k úprave hraníc chráneného územia.


Ďalšie články