Tisíceurový iPhone 15 nemá tri funkcie, ktoré sú aj v lacných telefónoch

iPhone 15 iPhone 15. Foto: Apple.com

CUPERTINO – Kúpa telefónu za tisíc eur nemusí znamenať, že za svoje peniaze dostanete len tú najlepšiu a najvyspelejšiu techniku vo všetkých smeroch. Dokazuje to aj prípad aktuálne predstavených telefónov radu iPhone 15.

Existujú minimálne tri funkcie, ktoré tento telefón v cene od 949 do 1 479 eur nemá (konkrétna cena sa odvíja od veľkosti vnútorného úložiska). Je to o to paradoxnejšie, že nimi disponujú aj mnohé lacné Android telefóny okolo 150 až 200 eur.

Zároveň treba zdôrazniť, že dva z nižšie uvedených bodov sa týkajú len základného iPhone 15 a modelu Plus, nie drahších verzií iPhone 15 Pro a Pro Max.

Displej s vyššou obnovovacou frekvenciou

Toto je funkcia, ktorá je veľmi návyková a keď raz vyskúšate telefón, ktorý má vyššiu obnovovaciu frekvenciu displeja, návrat k bežnej obrazovke je ťažký. Vysoká obnovovacia frekvencia displeja je o to dôležitejšia, že obrazovka telefónu slúži na hlavnú interakciu s týmto zariadením.

Ide o to, že čím vyššia je frekvencia displeja, tým sú pohyb v prostredí telefónu a všetky animácie plynulejšie a bez čo i len jemného trhania. Dlhé roky mali telefóny (ale i monitory počítačov) spravidla 60-hertzovú (Hz) obnovovaciu frekvenciu, čo znamená, že obraz na displeji sa za jednu sekundu obnovil 60-krát.

Neskôr sa začali používať 90 Hz a 120 Hz displeje, ktoré sú dnes už prakticky štandardom. Nie však u Apple. Táto spoločnosť vo svojich dvoch lacnejších modeloch iPhone 15 má stále len 60 Hz displeje, čo je pri zobrazení vidieť a znižuje to komfort pri používaní telefónu. Keď si položíte vedľa seba dva iPhony so 60 Hz a 120 Hz obrazovkou a budete ich súbežne používať, rozdiely v plynulosti jasne uvidíte.

Našťastie, aspoň dva vyššie modely iPhone 15 Pro a Pro Max majú 120 Hz obnovovaciu frekvenciu displejov.

Rýchly USB-C port

Jednou z veľkých noviniek tohtoročných iPhonov 15 je výmena konektora Lightning z roku 2012 za modernejší USB-C, k čomu výrobcu prinútila svojou legislatívou Európska únia. Ukázalo sa však, že pri dvoch základných modeloch nie je tento konektor až taký moderný.

USB-C konektory sa totiž môžu líšiť svojou prenosovou rýchlosťou, teda tým, ako rýchlo kopírujú dáta (súbory). V zásade sa to dá prirovnať k autám, ktoré síce môžu vyzerať rovnako, ale vo výbave budú mať rozdielne výkonné motory.

V prípade USBC-C konektora sa dnes najviac používa štandard USB 3.0, 3.1 a 3.2, ktorý umožňuje kopírovať súbory rýchlosťou 625 MB/s, 1,25 GB/s a 2,50 GB/s. Spomínané dva základné iPhony však majú len USB 2.0, čo znamená rýchlosť iba 480 MB/s. Aj laik z porovnania čísiel vidí, že je to málo.

Väčšine používateľov to zrejme prekážať nebude, keďže USB port už dnes ani zďaleka nevyužívame na kopírovanie súborov tak intenzívne ako kedysi. Cez kábel si drvivá väčšina z nás do mobilu „neťahá“ hudbu ani filmy, ale využívame na to streamovacie služby a internetové pripojenie.

Problém však môže nastať, ak napríklad telefón používate na natáčanie videí, ktoré si potom kopírujete do počítača, kde ich ďalej spracovávate a striháte. Táto činnosť bude pri základnom iPhone 15 trvať podstatne dlhšie ako pri telefónoch s rýchlym USB-C konektorom.

IPhone 15 Pro a Pro Max ho majú síce rýchlejší, ale stále ide iba o USB-C 3.0. Konkurenti, napríklad Samsungu Galaxy S23, ale aj ďalší výrobcovia, ponúkajú podstatne rýchlejší štandard USB 3.2.

Rýchle nabíjanie

Rýchlosť nabitia telefónu ocení zrejme každý používateľ. Je rozdiel, či na plné nabitie telefónu čakáme hodinu a pol, alebo napríklad len 20 minút. Rýchlosť nabíjania sa udáva vo wattoch a hlavne rôzni čínski výrobcovia sa doslova predháňajú v tom, aby do svojich telefónov implementovali čo najvyššiu rýchlosť.

Za priemer dnes môžeme považovať nabíjanie rýchlosťou okolo 60 až 80 wattov, ale stretneme sa aj so 120- či dokonca 240-wattovým nabíjaním. Apple je však aj v tomto smere pozadu. Vo svojich najnovších telefónoch iPhone 15, vrátane Pro modelov, ponúka len pomalé a na dnešnú dobu podpriemerné 15-wattové nabíjanie. Hlavne v porovnaní so spomínanými čínskymi výrobcami ide celkom o hanbu.

Maslo na hlave však má v tomto smere aj najväčší konkurent Apple, juhokórejská spoločnosť Samsung. Tá má v tohtoročných modeloch Galaxy S23 a S23 Plus 25-wattové nabíjanie a v najvyššom Galaxy S23 Ultra 45-wattové. V porovnaní s čínskou konkurenciou teda majú obaja výrobcovia čo doháňať.


Ďalšie články