Skládka pri Lučenci vydrží ešte asi šesť rokov. Plánujú pri nej centrum za 40 miliónov eur

Skládka odpadu Čukarská Paka je v prevádzke od roku 1988. Foto: Peter Hudec/TASR Ilustračný obrázok. Foto: Peter Hudec/TASR

LUČENEC – Budúcnosť skládky komunálneho odpadu pri Lučenci bola jednou z tém, ktorými sa zaoberali poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom ostatnom zasadnutí.

Túto problematiku na schôdzi otvorila poslankyňa Rút Olšiaková. „Chcela by som sa opýtať, aká je kapacita skládky na Čurgove, koľko rokov tam ešte môžeme voziť odpad?“ opýtala sa Olšiaková a pripomenula, že mesto má v spoločnosti Brantner Lučenec, ktorá ju prevádzkuje, necelý tretinový podiel.

Zároveň chcela vedieť, či by bolo možné napríklad zrušiť vývoz odpadu na túto skládku zo susednej Rimavskej Soboty, čím by pre Lučenec vydržala jej zostávajúca kapacita dlhšie.

„Pôvodne, keď sme schvaľovali územný plán, ktorým sa odsúhlasilo otvorenie ďalšej kazety na Čurgove, bol predpoklad jej kapacity na sedem rokov,“ odpovedal prednosta Mestského úradu (MsÚ) Lučenec Igor Korniet.

Keďže nová kazeta na ukladanie odpadu bola podľa Enviroportálu otvorená v roku 2016, naplnená mala byť už vlani. Podľa Kornieta však mesto Lučenec prijalo opatrenia na znižovanie objemu zmesového komunálneho odpadu, čím sa životnosť skládky predĺžila na 14 až 15 rokov.

Skládka odpadu na Čurgove je neďaleko hlavnej cesty a odbočky na Poltár. Foto: Google Maps

V súvislosti s prípadným zrušením vývozu odpadu z iných obcí pripomenul, že Lučenec má z toho benefity v podobe poplatkov. „Je to príjem do kasy tohto mesta,“ upozornil prednosta MsÚ.

Zároveň zdôraznil, že skládka na Čurgove je dobre dislokovaná. „Neobťažuje obyvateľov, krajinu a nezaťažuje environmentálne prírodu,“ zdôraznil Korniet.

Je pravdou, že hoci je spomínaná skládka situovaná len necelých 300 metrov od hlavného južného cestného ťahu I/16 a zároveň pri odbočke smerom na susedné okresné mesto Poltár, z ciest ani okolitej krajiny ju nevidieť, keďže sa nachádza uprostred lesa. Ide o lokalitu v katastri mestskej časti Opatová.

Jedno zo štyroch centier za 40 miliónov eur

V blízkej budúcnosti by priamo pri skládke mohlo vzniknúť Centrum energetického a biologického zhodnotenia (CEBZ) a miesto pre biostabilizáciu. Na tento účel si chce Brantner od mesta prenajať na 30 rokov asi sedem hektárov pozemkov.

„Investícia, ktorá sa bude realizovať na tomto území, je rádovo v objeme 30 miliónov eur plus zamestnanosť,“ konkretizoval Korniet. V skutočnosti môže investícia dosiahnuť až 40 miliónov eur, podobne ako v prípade iného CEBZ pri Nových Zámkoch, o ktorom informoval portál Novezamky.sme.sk.

Takéto centrá majú na Slovensku vzniknúť dovedna štyri. Ide o spoločný podnik firmy Brantner a Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ako sa uvádza v tlačovej správe SPP z júna 2023. Centrá budú stáť v Martine, Poprade a už v spomínaných Nových Zámkoch.

Štvrtým je podľa spomínanej tlačovej správy región Gemera, ak však toto CEBZ skutočne vznikne pri Lučenci, pôjde o región Novohrad. Podľa Kornieta má ale Brantner ako alternatívu na výstavbu štvrtého CEBZ bližšie nešpecifikovanú lokalitu vyše 30 kilometrov smerom na východ, teda už na Gemeri.

O prenájme spomínaných siedmich hektárov napokon poslanci zatiaľ nerozhodli, pretože niektorým sa cena za prenájom zdala nízka. Po pomerne zdĺhavej diskusii napokon rozhodli o stiahnutí príslušného bodu z programu a jeho odložení na niektoré z ďalších rokovaní.


Ďalšie články