Nový park tmavej oblohy na Muránskej planine umožní nerušené pozorovanie hviezd

Pozorovanie Slnka v sedle Zbojská na Muránskej planine. Foto: Branislav Caban

MURÁNSKA PLANINA – Pozorovanie nočnej oblohy je čoraz ťažšie v dôsledku pribúdajúceho svetelného smogu. Týka sa to hlavne miest, ale svetelné znečistenie je stále rastúcim problémom aj mimo väčších aglomerácií. O to cennejšie sú lokality, kde sú noci ešte aj dnes skutočne tmavé.

Jednou z takýchto lokalít je Muránska planina, rozprestierajúca sa v časti regiónov Gemer a Horehronie. Vhodné podmienky na nočné pozorovanie hviezd a iných kozmických telies tam má zabezpečiť nový park tmavej oblohy.

Memorandum o jeho vzniku podpísali predstavitelia Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer, Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, Slovenskej astronomickej spoločnosti (SAS), Správy Národného parku (NP) Muránska planina a Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR začiatkom mája.

Park tmavej oblohy Muránska planina vzniká podľa signatárov s cieľom informovať odbornú aj laickú verejnosť o výnimočne zachovanom nočnom prostredí na tomto území, vzdelávať o problematike ochrany nočného životného prostredia, ako aj so zámerom propagovať a ochraňovať tmavú nočnú oblohu.

Podľa predsedu SAS Rudolfa Gálisa astronómovia ako prví upozornili, že zbytočným plytvaním svetlom sa pripravujeme o nočnú oblohu a doslova strácame hviezdy. „Chcel by som preto zaželať tomuto parku, aby sem prichádzali ľudia, poznali krásu nočnej oblohy a potom sa aj v živote správali tak, aby zbytočného svetla bolo čo najmenej,“ podotkol.

Za MŽP SR podpísal memorandum štátny tajomník Štefan Kuffa, podľa ktorého v dnešnej dobe začíname vyhľadávať aj tmu a zisťujeme, akým je pokladom. „Ja sám sa veľmi rád pozerám na hviezdy, aj keď veľa súhvezdí nepoznám. Človek, keď sa pozerá na hviezdy, tak sa aj hlboko zamyslí,“ zdôraznil.

Ako pokračoval riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric, ich organizácia rozbehla pozorovania nočnej oblohy vlani v lete v lokalite Veľká lúka pri Muránskom hrade. Tohto roku k nej pribudne aj sedlo Zbojská na rozhraní Gemera a Horehronia, ako i Predná Hora nad Muráňom.

„Musím povedať, že sme prešli veľmi dlhú cestu. Okrem pozorovaní máme aj krásne informačné a propagačné materiály pre návštevníkov a virtuálnu realitu, vďaka ktorej sa budú môcť doslova priblížiť ku hviezdam,“ ozrejmil Hric.

Iniciátorkou projektu pozorovaní nočnej oblohy na Gemeri a vytvorenia parku tmavej oblohy Muránska planina bola marketingová manažérka OOCR Gemer Ester Žilková. „Inšpirovali sme sa ostatnými parkami tmavej oblohy na Slovensku i v zahraničí. Zdalo sa nám to ako veľmi dobrý nápad, označiť takto aj toto územie, keďže podmienky na pozorovanie sú tu asi najlepšie na Slovensku,“ zdôraznila Žilková.

Park tmavej oblohy Muránska planina je štvrtým takýmto parkom na území Slovenska. Ako na svojej internetovej stránke informuje Slovenská astronomická spoločnosť, prvým sa stal Park tmavej oblohy Poloniny, ktorý bol vyhlásený v roku 2010 a o šesť rokov neskôr sa stal súčasťou Triparku tmavej oblohy Východné Karpaty, ktorý sa nachádza na území Poľska, Ukrajiny a Slovenska.

V roku 2013 pribudla ako druhá Beskydská oblasť tmavej oblohy a tiež je cezhraničná, česko-slovenská. V roku 2015 sa stal tretím v tomto zozname Park tmavej oblohy Veľká Fatra.


Ďalšie články