Do mesta pod Urpínom láka turistov bohatá história aj atraktívne podujatia

4-1f38aea54419dc1284fee82637345fece4198370 Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

BANSKÁ BYSTRICA – Mesto pod Urpínom je bohaté na históriu a konajú sa tu aj mnohé atraktívne podujatia.

Ako pre agentúru SITA povedal vedúci oddelenia cestovného ruchu Tomáš Pastorok, cestovateľov a turistov láka do mesta výhodná poloha v strede Slovenska a bohatá ponuka aktivít v letnom aj zimnom období – bezprostredná blízkosť lesov s turistickými trasami, možnosti cykloturistiky, kvalitná lyžovačka v zime, laskomerské singletraily a iné.

„Banícka minulosť, úspešná Thurzo-fuggerovská spoločnosť, udalosti z obdobia SNP, pamiatky UNESCO v okolí mesta či Hodinová veža,“ vymenúva vedúci, čo všetko je lákadlom ako pre domáceho, tak aj pre zahraničného návštevníka.

Novinkou je od minulého roka turistický vláčik Neusohl Express, ktorý turistov prevezie nielen historickým centrom Banskej Bystrice, ale dopraví ich aj do historickej Španej Doliny.

„Spoznať banícku históriu môžu návštevníci v najmladšej zážitkovej expozícii Thurzo-Fugger vďaka moderným technológiám – virtuálnej a augmentovanej realite, hovoriacim obrazom či 360 stupňovej projekcii,“ popisuje Pastorok.

Návštevníci môžu ochutnať výbornú kávu a jedlo v rámci Foodtour a Coffeetour festivalov.

„Zahraniční turisti pravidelne navštevujú a vysoko oceňujú kvalitu kultúrnych inštitúcií, akými sú napríklad Štátna opera, či najnavštevovanejšie slovenské múzeum – Múzeum SNP. Múzeá a galérie na území mesta prepojil spoločný zvýhodnený lístok Múzpas, ktorý sa z roka na rok teší väčšej obľube. Na podporu turistickej destinácie sa pravidelne napĺňa portál Visit Banská Bystrica, a v rámci OOCR Stredné Slovensko sa Banská Bystrica propaguje na medzinárodných podujatiach a veľtrhoch cestovného ruchu,“ hovorí ďalej vedúci.

Mesto participuje aj na veľkých medzinárodných podujatiach, ktoré každoročne naplnia ubytovacie aj stravovacie kapacity v meste.

„Z najvýznamnejších kultúrnych podujatí môžeme spomenúť – The Legist Blast, Outbreak Europe, United Europe Jazz festival, Radvanský jarmok, Vínšpacírka.

Banská Bystrica je známa aj ako mesto olympijských víťazov a mesto športu. Každoročne sa v ňom organizuje už takmer tri desaťročia populárna Banskobystrická latka, v minulosti hostila Európsky pohár či Majstrovstvá Európy reprezentačných družstiev. V roku 2022 sa v našom meste uskutočnil Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). Tento rok sa u nás v máji uskutoční medzinárodný atletický meeting PTS a v júli budeme hostiť Majstrovstvá Európy v atletike do 18 rokov,“ konkretizoval Pastorok s tým, že mesto sa aj v ďalšom období sústredí na organizovanie veľkých medzinárodných podujatí s významným prínosom pre celý región.

(SITA)


Ďalšie články