V Kremnici už funguje Centrum integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti

i_7585293 Budova kremnickej polikliniky. Zdroj: www.kremnica.sk

KREMNICA – V budove kremnickej polikliniky funguje od polovice apríla novozriadené Centrum integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti.

Zriaďovateľom tohto centra je Mikroregión Kremnica a okolie, ktorý spája 21 obcí. Na svojej webovej stránke o tom informuje radnica s tým, že priestory pre zriadenie centra poskytlo mesto Kremnica.

Ako uviedla koordinátorka centra Dorota Ďurianová, centrum už začalo poskytovať svoju pomoc a služby seniorom a tiež osobám v produktívnom veku so zdravotným postihnutím, prípadne zhoršeným zdravotným stavom a ľuďom v krízovej situácii.

Klientom v centre poskytnú základné sociálne poradenstvo, sprostredkovanie terénnych, ambulantných a pobytových sociálnych služieb. Pomôžu im aj pri sprostredkovaní monitorovania a signalizácie potreby pomoci. V centre pracujú tri osoby – popri koordinátorke centra je to sociálny poradca pre dlhodobú starostlivosť a koordinátor podpory zdravia.

„Do našej pôsobnosti spadá aj sprostredkovanie terénnych, ambulantných či pobytových sociálnych služieb a sprostredkovanie požičiavania zdravotníckych pomôcok, ak sú vozík, schodolez, polohovateľná posteľ a podobne,“ doplnila koordinátorka s tým, že v tomto smere absolvovali aj zaškolenie.

V centre sa zamerajú aj na preventívne aktivity pre seniorov, ako sú besedy, prednášky a rôzne skupinové aktivity.

Zriaďovateľom centra je združenie Mikroregión Kremnica a okolie, ktorého predsedom je starosta obce Trnavá Hora Pavel Kravec.

Centrum súčasne pôsobí pre obyvateľov obcí Kremnické Bane, Kunešov, Kopernica, Lúčky, Krahule, Horná a Dolná Ves, Bartošova Lehôtka, Stará Kremnička, Pitelová, Trnavá Hora, Hronská Dúbrava, Nevoľné, Ihráč, Jastrabá, Slaská, Lutila, Lovčica – Trubín, Kosorín a Janova Lehota.

Projekt je výsledkom spolupráce Banskobystrického samosprávneho kraja, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a University College z Nórska.

(SITA)


Ďalšie články