Banskobystrické inštitúcie predstavia význam Európskej únie

Banská bystrica Ilustračné foto: Banská Bystrica

BANSKÁ BYSTRICA – Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie, ako aj v súvislosti s pravidelnou oslavou Dňa Európy sa viaceré banskobystrické inštitúcie spojili, aby pripravili podujatie zamerané na podporu myšlienky zjednotenej Európy a vzájomnej spolupráce.

Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, v piatok 10. mája od 13:00 do večerných hodín spojí Námestie SNP mnohých dôležitých aktérov v oblasti medzinárodnej spolupráce počas jednodňového podujatia Európska Banská Bystrica – Stronger Europe in the world.

Obyvatelia i návštevníci si budú môcť užiť zaujímavý kultúrny program a široké spektrum aktivít. Cieľom podujatia je zhodnotiť, ale aj podporiť pochopenie výhod a príležitostí, ktoré nám členstvo v Európskej únii prináša.

V informačných stánkoch na Námestí SNP sa odprezentujú organizácie Európskej únie, ale aj veľvyslanectvá 14 krajín. Súčasťou sprievodného programu budú rôzne interaktívne aktivity – hlavolamy, hry či tvorivé dielne.

„Vzájomná spolupráca v EÚ prináša rozvoj obchodu, vzdelania, vedy, výskumu, kultúry, turizmu, ochranu životného prostredia a prispieva k vyššej kvalite života našich občanov. Veríme, že toto podujatie bude prínosným doplnením podobných aktivít realizovaných na Slovensku a všetci zúčastnení si z najkrajšieho námestia na Slovensku odnesú príjemné zážitky,“ uviedla Katarína Harmaniaková Turčanová z Europe Direct Univerzity Mateja Bela (UMB).

„V informačných stánkoch získajú obyvatelia i návštevníci informácie od organizácií, akými sú Europe Direct UMB, Europass, Eures, Euraxess, Erasmus Student Network, Alliance Francaise, Európske spotrebiteľské centrum v SR, Edumacy či Inštitút pre demokraciu pri Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Pozvanie prijali veľvyslanectvá Cypru, Česka, Chorvátska, Francúzska, Holandska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Slovinska, Španielska i Valónske a Bruselské zastúpenie na Slovensku,“ popísala vedúca oddelenia medzinárodných vzťahov a zahraničného obchodu banskobystrického mestského úradu Antónia Jurečková.

Zamestnanci Finančnej správy sa pod Hodinovou vežou postarajú o vytvorenie simulovaných hraníc s colnou búdkou, rampou a colníkmi v oficiálnych uniformách. Organizátori tým chcú návštevníkom pripomenúť obdobie, keď prechádzanie cez hranice jednotlivých európskych štátov nebolo samozrejmosťou, a jeho súčasťou bola kontrola dokladov i prevážaného tovaru.

Pre záujemcov bude pripravený Banskobystrický pas, do ktorého si budú môcť návštevníci zbierať v informačných stánkoch pečiatky. Za 20 vyzbieraných pečiatok získajú „víza“ – vstup zdarma na Hodinovú vežu, ktorú budú môcť takto navštíviť do 31. mája 2024.

„Program chceme zatraktívniť aj kynologickými ukážkami poslušnosti a nasadenia špeciálne vycvičených služobných psov, ktorí sú schopní zaistiť počas záchytov drogy, tabakové výrobky, chránené druhy rastlín a živočíchov a podobne,“ doplnila Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva SR.

(SITA)


Ďalšie články