Radvanský jarmok sa nezadržateľne blíži. Predajcovia sa môžu prihlásiť už teraz

jarmok1 Foto: Mesto Banská Bystrica

BANSKÁ BYSTRICA – Jarmok všetkých jarmokov. Aj takto sa nazýva tradičný Radvanský jarmok, ktorý každoročne začiatkom septembra láka do Banskej Bystrice tisíce obyvateľov i návštevníkov mesta.

Bohatý program, prezentácia širokého spektra remeselníkov a umeleckých výrobcov i chutné špeciality. To všetko pripravuje samospráva tento rok v dňoch 5. až 8. septembra a to už na 366. ročníku.

„Predajcovia sa na príležitostný trh 366. Radvanského jarmoku môžu prihlásiť už dnes. Prihláška je dostupná na webe mesta,“ informovala banskobystrická samospráva.

„Požiadavky na remeselníkov budú upresnené v čase tesne pred konaním jarmoku. Preto si dovoľujeme požiadať remeselníkov o zvýšenú pozornosť pri príprave na toto podujatie. Dôraz kladieme aj na oblečenie, obuv, vzhľad stánku a predvádzanie diela. Tieto kritériá budú podmienkou pri výbere remeselníkov,“ konkretizovala samospráva.

Po prehodnotení prihlášok bude vybraným účastníkom príležitostného trhu doručené oznámenie so súhlasným stanoviskom mesta v termíne do 31. júla 2024. Novinkou je možnosť prihlásiť sa online.

Radvanský jarmok je neodmysliteľnou súčasťou Banskej Bystrice už takmer štyri storočia. V súčasnosti sa jarmok koná v centre mesta. Vo svojej básni ho ospieval Andrej Sládkovič a Štefan Nosáľ v roku 1955, na hudbu Tibora Andrašovana pripravil s Lúčnicou úspešnú choreografiu Radvanský jarmok.

Vznikol v Radvani, ktorá bola strediskom remeselnej výroby. Od roku 2011 je oficiálne zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Jeho zápisom zobrala Banská Bystrica na seba úlohu uchovať toto jedinečné podujatie pre ďalšie generácie.

(www.bbsk.sk, mk)


Ďalšie články