Na Galambe budú opäť požehnávať motorky pred letnou sezónou

Požehnávanie motoriek na Galambe v roku 2023 Požehnávanie motoriek na Galambe v roku 2023. Foto: Branislav Caban

GALAMBA – Viac ako desaťročnú tradíciu má požehnávanie motoriek a iných vozidiel, ktoré sa každoročne koná na pútnickom mieste Galamba na juhu okresu Lučenec.

Rozprestiera sa medzi dedinami Ratka a Čakanovce neďaleko Fiľakova a požehnanie pred aktuálnou sezónou sa tam uskutoční v nedeľu 28. apríla od 14:00.

„Ja teraz často jazdím trasu Ratka – Nitra a modlitba je prvou vecou, ako vyjdem z brány. Prosím o pomoc a požehnanie na cestu tam a späť. Myslím si, že zvlášť v tejto rýchlej dobe je fajn mať na pamäti, aký krehký je ľudský život. Čokoľvek sa môže zmeniť, udiať v zlomku sekundy,“ uviedla pre Banskobystrický Štandard Lucia Spodniaková, ktorá sa ako dobrovoľníčka o Galambu stará.

Tradícia s požehnaním automobilov na Galambe sa začala v septembri 2013 a odvtedy sa táto akcia konala takmer každý rok.

„Boli roky, kedy bol záujem nižší, respektíve Covid-19 nám prerušil tradíciu a už sme zažili aj nevydarené počasie. Posledné roky opäť pomaličky záujem začína narastať a vnímame veľký záujem zo strany komunity motorkárov. Potom to na Galambe vyzerá ako na motorkárskej prehliadke,“ pokračovala Spodniaková.

Ako píše portál Mynovohrad.sme.sk, vlani zažila Galamba rekordný ročník. Len samotných motocyklov bolo do sto, okrem nich požehnávali aj automobily a tiež bicykle. Mimo domácich motorkárov z okresu Lučenec prišli aj ďalší z Detvy či Veľkého Krtíša.

Vozidlá budú požehnávať františkánski mnísi z neďalekého kláštora vo Fiľakove. Sú nimi brat Filip a brat Vavrinec, ktorí motorky požehnávali aj vlani.

Galamba však nie je len pútnickým miestom. V uplynulých rokoch tam pribudla pustovňa, ktorú si môžu záujemcovia prenajať a v tichu, ďaleko od rušných hlavných ciest, premýšľať o svojom živote či meditovať.


Ďalšie články