Budovu rozostavaného okresného úradu plánuje mesto Detva predať

Ilustračný obrázok. Foto: Silvia Tannhauserová/TASR Nedokončená budova Okresného úradu Detva. Foto: Silvia Tannhauserová/TASR

DETVA – Budovu rozostavaného okresného úradu v Detve plánuje mesto predať. Návrhom na schválenie podmienok súťaže sa budú zaoberať mestskí poslanci na svojom aprílovom zasadnutí. TASR to v stredu povedal primátor mesta Branislav Baran.

Dodal, že majú záujemcov o kúpu. Samospráva totiž podľa neho v súčasnosti nemá financie na to, aby tento svoj majetok obnovila a ani si naň nebude brať úver.

„Riešenie je v podobe vstupu súkromného kapitálu. A to predajom stavby s tým, že mesto určí podmienky budúceho využitia objektu,“ pripomína dôvodová správa v materiáli pre poslancov.

Mesto už rokovalo so záujemcami, ktorí boli ochotní budovu kúpiť. Stroskotalo to však na územnom pláne, v ktorom uvedená plocha nie je určená na bytovú výstavbu.

„Územný plán v doplnku číslo šesť sa tak bude meniť, aby bolo budovu možné prestavať na byty,“ spomenul v stredu primátor s tým, že tam nechcú príbytky nižšieho štandardu. Mali by byť vyššej kvality. Aj to je podľa neho jedna z podmienok pre kupujúceho.

Statický posudok budovy v minulosti vyšiel kladne. Znamená to, že budova je vhodná na dostavanie alebo prestavbu v takej podobe, v akej je. Dá sa prerobiť aj na byty, čo bola pre mesto smerodajná informácia.

Budova stojí na začiatku Detvy od konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. V minulosti ju vlastnilo Ministerstvo vnútra SR a mesto nemalo možnosť túto stavbu riešiť. V roku 2023 podpísali darovaciu zmluvu, ktorou budova prešla do vlastníctva mesta. V súčasnosti chátra, jej stav sa stále zhoršuje.

(tasr)


Ďalšie články