Na Slovensko pricestoval protidrogový vlak. Žiakom priblíži nástrahy závislosti

vlak,bb-hlavna Deviataci na začiatku vyplnia anonymný dotazník so svojimi skúsenosťami a poznatkami o drogách. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Do Banskej Bystrice pricestoval protidrogový vlak Revolution train. V ňom sa zážitkovou formou deviataci dozvedia o nástrahách návykových látok a uvidia príbeh o príčinách, vývoji i dôsledkoch drogovej závislosti. Súprava bude pokračovať do ďalších slovenských miest.

Samospráva za uplynulé mesiace zrealizovala v oblasti prevencie sociálno-patologických javov na banskobystrických základných školách mnoho aktivít. Jeden z ďalších krokov je príchod protidrogového vlaku Revolution train.

Multimediálna vlaková súprava Revolution train je podľa jej tvorcu unikátny nástroj prinášajúci novú formu všeobecného preventívneho programu pomocou interaktívneho a zážitkového vzdelávania.

„Vlak tvorí šesť vagónov, v ktorých sa odohráva príbeh o drogovej závislosti. Sú tu aj 4 kinosály. Je to reálny príbeh môjho kamaráta, ktorý sa stal pred 20 rokmi. Chceme deťom ukázať, že to nebezpečenstvo nemusí prichádzať od dílera z čierneho mercedesu, ale aj od najlepšieho kamaráta,“ uviedol Pavel Tuma, tvorca projektu.

„Školáci sú počas celej návštevy zapájaní do rozhodovacích procesov jednotlivých predstaviteľov v premietanom filme. V konkrétnej situácii musia urobiť svoje vlastné rozhodnutie a zdokumentovať ho v anonymnom dotazníku,“ doplnil Tuma.

„Som rád, že sme tému prevencie sociálno-patologických javov na banskobystrických základných školách uchopili komplexne, vďaka čomu môžeme byť vzorom aj pre ostatné samosprávy,“ vysvetlil Ján Nosko, primátor Banskej Bystrice.

„Pripravujeme aj mnoho ďalších projektov zameraných nielen na protidrogovú výchovu, s cieľom poukázať na problémy, rozprávať o nich a v neposlednom rade ich aj riešiť. Sme si vedomí, že príchod protidrogového vlaku nevyrieši všetky problémy, ale môže pozitívne ovplyvniť myslenie mládeže v budúcnosti, aby po drogách nesiahali. Návštevu v tomto vlaku absolvuje približne 500 deviatakov 11 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta so súhlasom zákonných zástupcov,“ doplnil Nosko.

V súčasnosti má projekt Revolution train 350 partnerských miest, z toho 50 v Nemecku. Videlo ho 300-tisíc návštevníkov a funguje od roku 2016. Vlak z Banskej Bystrice smeruje do Pezinka a následne do ďalších slovenských miest, Nového Mesta nad Váhom, Trenčína a Čadce.


Ďalšie články