Začali s prácami na legendárnom ihrisku Hexagon. Sprístupnia ho na sviatok detí

hexagon1 Ihrisko Hexagon v Banskej Bystrici by malo po rekonštrukcii vydržať ďalších 50 rokov. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Unikátne detské ihrisko Hexagon pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici sprístupnili pred 55 rokmi. Časom ho zničili najmä vandali a teraz začali s jeho rekonštrukciou.

Samospráva ho plánuje sprístupniť 1. júna na Medzinárodný deň detí a na kompletnú revitalizáciu priestoru vyčlenilo mesto Banská Bystrica viac ako 67-tisíc eur. Pôvodný Hexagon mal bielu farbu, preto bude vo finále namaľovaný na bielo tak, aby vyzeral ako kedysi.

Pracovníci Ľupčianskych kovozávodov odkryli základy najrozsiahlejšieho objektu ihriska, snažia sa ich opraviť a vyrovnať tak, aby v najbližšom čase mohli namontovať nimi vyrobené prefabrikáty. Na obnovu dohliada Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici.

„Dielo je unikátne aj tým, že ho vyrábal priemyselný dizajnér, a nie sochár. Obnova celého Hexagonu je zaujímavá. Musíme zopakovať celý myšlienkový pochod a postup tvorcu. Je inšpiratívne vidieť, ako Ján Ondrejovič rozmýšľal a ako nanášal vrstvy. Tým, že nebol sochár, ale dizajnér, vidíme iný spôsob myslenia, než na aký sme zvyknutí,“ uviedol sochár Matúš Jančura.

Podľa Jančuru sa zub času sa na ihrisku podpísal len málo, na to obdobie bolo postavené veľmi kvalitne a zničili ho hlavne vandali. Ihrisko sa snažia v maximálne možnej miere obnoviť tak, aby vyzeralo ako kedysi. Plány sa nezachovali, iba fotografie modelu. Po oprave by malo vydržať minimálne 50 rokov, teda tak dlho, ako pôvodné dielo.

„Mesto sa snaží dlhodobo obnovovať pamätihodnosti na svojom území. Po komunikácii s odborníkmi, historikmi sme dospeli k zámeru, ako obnovu tejto pamiatky realizovať. Najmä staršie generácie si ju pamätajú ako detské ihrisko a pri jej otvorení na MDD si možno nostalgicky zaspomínajú,“ skonštatoval primátor Ján Nosko.

Ihrisko Hexagon bolo do parku osadené v roku 1969 pri príležitosti 25. výročia Slovenského národného povstania.

Preliezačky ihriska sú budované z liatych betónových šesťuholníkových tvárnic, ktoré sa stali základným funkčným a estetickým prvkom minimalisticky chápanej vzdušnej sochársko-dizajnérskej kompozície.

Zvolený materiál detského ihriska korešponduje s hmotou Pamätníka SNP a v kontexte architektonicko-urbanistickej situácie, v ktorej je umiestnené, predstavuje citlivo zrealizovaný umelecký počin. Originálne detské ihrisko navrhol a vyhotovil priemyselný dizajnér Ján Ondrejovič.


Ďalšie články