Vodiči sa musia obrniť trpezlivosťou. Na viacerých úsekoch v meste opravujú cesty

cesty,bb1 Práce sa začali aj na veľkej a frekventovanej križovatke. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Vodiči jazdiaci po Banskej Bystrici, ale aj tí, čo cez mesto iba prechádzajú, sa musia obrniť trpezlivosťou. Začali sa totiž opravy ciest na viacerých úsekoch, a to hneď naraz.

Pevné nervy treba mať na hlavnom ťahu cez mesto popri Hrone, na veľkej križovatke pri autobusovej stanici a dome kultúry. Takisto aj na severnom obchvate mesta, kde sa „rozložili“ cestári.

Vodiči to pocítia najmä v čase dopravných špičiek. Jazda sa spomalí zvlášť v ranných a poobedňajších hodinách. Kritická bude spomínaná veľká križovatka. Na zúžených pruhoch sa tvoria kolóny.

„Vybúravajú sa asfaltové vrstvy. Buduje sa nová betónová vozovka, ktorá bude musieť zrieť približne 14 až 28 dní,“ uviedol Miloš Kreth, riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Banská Bystrica. „Minulý rok sme si to už vyskúšali a vieme, že v tej rannej i poobednej špičke tam kolóny budú. Možno nejakých 20 minút určite,“ dodal Kreth.

Opravy ciest sa začali aj na severnom obchvate Banskej Bystrice. Koncesionár už spustil výmenu vozovky. „Čiastočná uzávera rýchlostnej cesty R1 je z dôvodu údržbových prác zameraných na výmeny obrusnej vrstvy a vodorovného dopravného značenia,“ píše sa v stanovisku Via Pribina.

Viaceré práce, ktoré boli na cestách spustené naraz, vodiči kritizujú. Otázkou je, či sa to nedalo robiť postupne. „Žiaľ, tu k tejto koordinácii neprišlo. Prakticky všetky akcie, ktoré sa teraz realizujú, sú vysúťažené a naplánované už od minulého roka,“ doplnil Miloš Kreth. Práce na rekonštrukciách ciest by mali trvať približne dva až tri mesiace.


Ďalšie články