Mesto opäť predáva lukratívne pozemky v rekreačnej oblasti. Snaží sa o to už 14 rokov

Kúpalisko a vodná vádrž Kurinec. Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mesto Rimavská Sobota sa rozhodlo vypísať novú verejnú obchodnú súťaž (VOS) na predaj štyroch pozemkov vo svojej rekreačnej oblasti (RO) Kurinec. Ide o lukratívnu lokalitu priamo oproti vchodu do termálneho kúpaliska, pričom tieto pozemky sa samospráva snaží odpredať už od roku 2010.

Sú určené na podnikateľské účely a v podmienkach VOS je klauzula, že nový vlastník musí na nich do troch rokov od získania vybudovať nejaké ubytovacie zariadenie. V súčasnosti sa v RO Kurinec nachádza len mestský kemping, ale hotel tam zatiaľ chýba. Počas letnej sezóny sú v prevádzke len dva penzióny, Zelený dom a Hubert.

„Už v minulosti boli tieto pozemky schválené na odpredaj formou VOS. Avšak z dôvodu novely zákona o majetku obcí je potrebné nanovo schváliť súťažné podmienky,“ vysvetlila na poslednom zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ) Dana Fekiačová z majetkového oddelenia Mestského úradu Rimavská Sobota.

Okrem iného bolo treba schváliť novú minimálnu cenu pozemkov. V podmienkach pôvodnej súťaže bola stanovená na 25 eur za meter štvorcový, do novej súťaže finančná komisia MsZ odporučila cenu o desať eur vyššiu.

Práve o cene sa medzi poslancami rozbehla pomerne dlhá a intenzívna diskusia. „Podľa mojich informácií sa v tejto lokalite predávajú pozemky od 60 do 80 eur za meter štvorcový, takže ja by som navrhol aspoň tých 60 eur,“ podotkol poslanec Peter Gulik. Pridal sa k nemu aj ďalší poslanec Roman Vaľo.

„Dámy a páni, nebuďme nenažraní. Tých 60 eur sa mi zdá priveľa,“ oponoval mu primátor Jozef Šimko a pripomenul, že mesto počas posledných 14 rokov nevedelo predmetné pozemky predať ani za 25 eur za meter štvorcový. Poslanec Viliam Vaš poznamenal, že 35 eur je minimálna cena a reálna sa počas súťaže možno vyšplhá aj na 100 eur za meter štvorcový.

Poslanec Zsolt Főző v tejto súvislosti upozornil, že jeden z pozemkov má 3 526 metrov štvorcových, čo pri cene 60 eur vychádza na viac ako 211 000 eur. „Neviem, či to niekto dá za ten pozemok, hoci je lukratívny,“ poznamenal a zároveň navrhol cenu 35 eur.

Viceprimátor Jozef Tóth sa prikláňal k cene 40 eur, ktorú považuje za kompromis. Poslanec Obaidullah Mir tvrdil, že dôležitejší ako vysoká cena je spoľahlivý podnikateľ, ktorý čo najskôr postaví nové ubytovacie zariadenie.

„Samozrejme, je dobré z predaja získať čo najviac peňazí pre mesto, ale myslím si, že viac získa, keď sa tam postaví hotel a ten do lokality prinesie život aj peniaze,“ zdôraznil Mir.

Tomáš Sliva vyslovil názor, že Kurinec sa už príliš zahusťuje a počas pekných dní je napríklad problém s parkovaním. Spomínané pozemky by podľa neho mohli byť využité aj na vybudovanie nových bazénov. Podľa primátora však na prípadnú výstavbu ďalších bazénov postačuje terajší areál kúpaliska.

Poslanec Ferenc Auxt upozornil na skutočnosť, že rekreačná oblasť je v prevádzke maximálne tri mesiace do roka, keďže ide o letné kúpalisko. „Ak tam bude celoročná prevádzka, to je už niečo iné. Ale na to potrebujeme nové geotermálne vrty,“ konštatoval.

Členovia zastupiteľstva sa napokon dohodli na kompromisnom návrhu, ktorý ráta s minimálnou cenou 40 eur za meter štvorcový. Tento návrh odsúhlasilo 12 poslancov, traja sa hlasovania zdržali.


Ďalšie články