Známa etnologička predstaví tradičné jarné zvykoslovie

Katarína Nádaská Slovenská etnologička Katarína Nádaská FOTO: TASR/Pavol Zachar

MODRÝ KAMEŇ – Jarné zvykoslovie ako súčasť tradičnej ľudovej kultúry Slovenska predstaví prednáška, ktorá sa uskutoční v stredu 10. apríla o 17. hodine v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese.

Prednášajúcou bude známa etnologička a historička Katarína Nádaská. Účastníci besedy sa od nej dozvedia napríklad to, aké obrady agrárnej mágie sa spájali s jarnými prácami roľníka, kedy sa vyháňali ovce na salaš a čo všetko s tým súviselo.

Zistia tiež, ako sa naši predkovia pripravovali na jar, prečo vynášali Morenu a prinášali Letečko a ako vyzerali sviatky Veľkej noci a príprava na ne v minulosti.

Katarína Nádaská študovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave odbor etnológia – história. Je autorkou viacerých monografií, spoluautorkou ôsmich regionálnych monografií a autorkou 120 vedeckých štúdií či vyše 200 popularizačných článkov.

Zároveň je spoluautorkou série 12 etnologických filmových dokumentov o osobnostiach slovenskej etnológie. Venuje sa popularizácii vedy, najmä histórii každodennosti, tradícií a zvykov v slovenskej ľudovej kultúre.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň sa zameriava na dokumentáciu dejín a súčasnosti bábkového divadla. Druhou oblasťou, ktorej sa inštitúcia venuje, sú dejiny vývoja detskej hračky. Približuje však i dejiny regiónu, v ktorom sa nachádza.

Hradný objekt tvoria zrúcanina starého gotického hradu, ako aj budova barokového kaštieľa, ktorý vznikol prestavbou dolného hradu. Dnes v ňom sídli múzeum.

(bra)


Ďalšie články