Biskupský kaštieľ prejde komplexnou rekonštrukciou. Mesto získalo milióny eur

DCIM100MEDIA Biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom Foto: Mário Kaprálik

ŽIAR NAD HRONOM – Žiar nad Hronom získal z plánu obnovy milióny eur. Vďaka týmto financiám môžu začať s komplexnou rekonštrukciou biskupského kaštieľa, ktorý je najvýznamnejšou pamiatkou mesta.

Na jeho obnovu získala samospráva dotáciu vo výške 4,2 milióna eur a s prácami chcú začať okamžite. Ukončené by mali byť do konca roka 2025. Obnova objektu je zameraná aj na zníženie jeho energetickej náročnosti.

Práce budú podľa primátora Žiaru nad Hronom Petra Antala zamerané na sanáciu základového muriva, aby objekt nevlhol.

„Vykonajú sa špeciálne injektáže, bude sa robiť samotná fasáda do historickej podoby, v akej kaštieľ bol. Menia sa výplňové otvory, čiže okná a dvere. Podlubie sa uzatvára, ako to bolo v 60. rokoch,“ vysvetlil Antal.

Súčasťou prác na objekte budú obnova fasády, výmena okien a dverových výplní, zasklenie otvorov nádvoria, ošetrenie muriva a základov proti prenikaniu vlhkosti či výmena všetkých svietidiel.

Pri renovácii fasády sa použijú špeciálne omietky s tepelno-izolačnými vlastnosťami, vymenia sa zvody dažďovej vody a bleskozvody. Na vežičky kaštieľa sa taktiež vrátia pozlátené symboly drakov, ktoré kaštieľ zdobili v minulosti.     

Vzhľad pamiatky sa z vonkajšej strany zmení po rekonštrukcii len veľmi málo. „Musíme sa dostať k vyšším častiam fasády. Reštaurátorský tím urobí sondáž a v spolupráci s pamiatkarmi a architektom vyberieme definitívnu farebnosť. Je možné, že bude trochu iná ako na vizualizáciách,“ uviedol architekt Jozef Sálus.

Kaštieľ nebude pre rekonštrukčné práce v najbližšom období prístupný verejnosti prostredníctvom komentovaných prehliadok tak, ako to bolo doteraz. Návštevníci by sa do priestorov mali vrátiť po ukončení prác, rovnako ako možnosť organizovať v priestoroch kaštieľa sobáše.

Podľa primátora Antala po obnove by v kaštieli mala pôsobiť aj základná umelecká škola. Na prízemí zrejme urobia kaviareň, avšak všetky ďalšie kroky po obnove budú realizovať postupne a až čas ukáže, čo tam zriadi mesto.

Renesančno-barokový kaštieľ je najvýznamnejšia pamiatka mesta. V stredoveku slúžil ako pevnosť. Okolo roku 1631 bola prestavaná na kaštieľ arcibiskupom Petrom Pázmáňom.

Kaštieľ dlho slúžil ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov a neskôr banskobystrických biskupov. Od roku 1851 tu pôsobil a v roku 1869 i zomrel Dr. Štefan Moyses, prvý tajomník Matice slovenskej.

Súčasťou kaštieľa bolo aj cenné zariadenie, kaplnka, knižnica, archív a zaujímavé obrazy. Od roku 1918 sa často striedali užívatelia kaštieľa, čo spôsobilo, že sa väčšina cenností zničila.

Po roku 1950 tu sídlila ekonomická škola. Od roku 2018 je kaštieľ vo vlastníctve mesta Žiar nad Hronom. Samospráva ho kúpila od súkromníka za 2,8 milióna eur s cieľom vytvoriť v ňom reprezentačné sídlo mesta.

V žiarskom kaštieli môžu návštevníci vidieť biskupskú sálu, pracovňu prvého predsedu Matice Slovenskej a banskobystrického biskupa Štefana Moysesa spolu s biskupovou súkromnou kaplnkou.

Súčasťou komentovanej prehliadky sú aj návšteva múzea mesta Žiar nad Hronom a galérie insitného maliara a žiarskeho rodáka Júliusa Považana.


Ďalšie články