To, čo viacerí už dávno predpokladali, sa stalo realitou. Pôrodnica v Žiari nad Hronom skončila

porodnica,zvolen Zmodernizovaná pôrodnica vo Zvolene. Foto: TASR/Ján Krošlák

ŽIAR NAD HRONOM – Definitívne sa potvrdilo to, o čom aj vrabce na streche čvirikali. Pôrodnica v nemocnici v Žiari nad Hronom dostala konečnú stopku.

Pacientky z celej spádovej oblasti, teda troch okresov, sa teraz môžu legitímne pýtať, na čo boli dobré vyjadrenia prevádzkovateľa, že pozastavenie jej činnosti na tri mesiace neznamená i jej definitívne uzatvorenie?

Vlani v polovici decembra pôrodnicu na tri mesiace dočasne zatvorili. Chýbali vraj lekári pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Vraj to má byť dočasné a pokúsia sa o jej obnovenie.

Nepomohol ani apel vedenia mesta, či samosprávneho kraja, ktoré doslova bili na poplach a avizovali, že dočasné znamená v konečnom dôsledku aj definitívne.

„Je to veľmi smutné, nikto tomu neveríme, že je to dočasné na tri mesiace. Po dnešku okres Žiar nad Hronom, okres Banská Štiavnica, okres Žarnovica ostávajú bez pôrodnice,“ uviedol ešte vlani v decembri Ladislav Kukolík, lekár Nemocnice v Žiari nad Hronom a poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja.

A teraz sa to, čo si mysleli viacerí zainteresovaní, potvrdilo. Spoločnosť, ktorá pôrodnicu v Žiari nad Hronom prevádzkovala, ešte 14. marca požiadala Banskobystrický samosprávny kraj o zrušenie povolenia na jej prevádzkovanie.

Bez dostatku kmeňových atestovaných lekárov totiž nevedia garantovať bezpečné poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ešte v decembri tvrdili, že ich snahou je zachovať pôrodnicu v žiarskej nemocnici a rodičkám odporúčali využiť ich nemocnice v Leviciach či vo Zvolene.

Niekoľko dní potom, čo spoločnosť požiadala o zrušenie povolenia na prevádzkovanie žiarskej pôrodnice, slávnostne otvorili v nemocnici vo Zvolene zmodernizovanú pôrodnicu novej generácie, ktorá patrí tej istej spoločnosti. Náhoda, či dobre strategicky naplánovaný krok?

Pre rodičky zo Zvolena a okolia je to určite dobrá správa. Európsky štandard 21. storočia, ktorý sústreďuje pozornosť na potreby matky i dieťaťa, im určite prinesie väčší komfort, bezpečnosť aj súkromie.

Otázne však je, ako sa  na to pozerajú rodičky z odľahlých kútov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica Tie totiž prišli o pôrodnicu, do ktorej to mali oveľa bližšie.


Ďalšie články
V obci Poniky usmrtili medvedicu s mláďatami. Vychovala viacero problémových generácií

V obci Poniky usmrtili medvedicu s mláďatami. Vychovala viacero problémových generácií

PONIKY – V obci Poniky neďaleko Banskej Bystrice eliminovali problémovú medvedicu s tromi mladými. Po odstrele ich už nahradila ďalšia šelma. Nedalo sa pred smrťou zachrániť aspoň medvieďatá? Medvedicu s jej potomkami eliminovali členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Jej pozorovania totiž ukázali,...
Hromadné hašterenie, šarvátky a čvirikanie postupne utíchajú. Vyhynú vrabce nadobro?  

Hromadné hašterenie, šarvátky a čvirikanie postupne utíchajú. Vyhynú vrabce nadobro?  

BANSKÁ BYSTRICA - Ornitológovia varujú. Viacerým vtáčím druhom doslova zvoní umieračik. Hoci by sa to zdalo neuveriteľné, ohrozené sú aj vrabce, ktorých počet u nás alarmujúco klesá. Ich rapídny pokles oproti minulosti zapríčinilo viacero faktorov. Prírodovedec Miroslav Saniga, ktorý žije a pracuje celý život v lone krásnej prírody...
Prezident Peter Pellegrini navštívil rodné mesto. Úradovať chce aj z Banskej Bystrice

Prezident Peter Pellegrini navštívil rodné mesto. Úradovať chce aj z Banskej Bystrice

BANSKÁ BYSTRICA – Prvé kroky nového prezidenta viedli v rámci regiónov do Banskej Bystrice. V rodnom meste ho privítal primátor Ján Nosko a stretol sa aj s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrejom Lunterom. V meste pod Urpínom plánuje Peter Pellegrini obnoviť regionálne pracovisko Kancelárie prezidenta SR. Návštevu prezidenta Pellegriniho sprevádzali...
Prvé výjazdové rokovanie od atentátu. V Rimavskej Sobote strážili vládu desiatky policajtov

Prvé výjazdové rokovanie od atentátu. V Rimavskej Sobote strážili vládu desiatky policajtov

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia sprevádzajú stredajšie (19. júna) výjazdové rokovanie vlády v Rimavskej Sobote, na ktorom sa kabinet zaoberá sociálno-ekonomickou situáciou v okresoch Rimavská Sobota a Poltár. Pri podobných výjazdových rokovaniach vládneho kabinetu sú okrem „ochrankárov“ vždy prítomní aj bežní štátni a...