Slovalco zvažuje opätovné spustenie výroby hliníka v Žiari nad Hronom

06slovalco7 Foto: Mário Kaprálik

ŽIAR NAD HRONOM – Firma Slovalco v Žiari nad Hronom vlani prerušila výrobu. V súčasnosti zvažuje opätovné spustenie pecí a rokuje o tom s vládou. Proces obnovy však môže trvať roky.

Informáciu o tom, že by spoločnosť chcela opäť spustiť výrobu primárneho hliníka, priniesla RTVS. Výrobu hliníka ukončila spoločnosť Slovalco začiatkom minulého roka. O prácu prišlo vyše 300 ľudí. Spoločnosť reagovala na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie. Firma ale naďalej zamestnáva takmer 200 ľudí.  

„Zariadenia zostali v takom stave, aby sme ich vedeli spustiť, dokonca tých kľúčových ľudí máme stále zamestnaných, ktorí by to vedeli spustiť,“ priblížil pre RTVS generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

Optimizmus firme dodávajú aj o niečo nižšie ceny elektrickej energie, vyššia cena hliníka, ale tiež zvýšenie kompenzácií z envirofondu. V minulosti mohli vysoko-energeticky náročné podniky čerpať zhruba iba od 0,5 do jedného percenta z envirofondu z predaja emisných povoleniek.

Vedenie spoločnosti tvrdí, že o možnom spustení výroby už rokujú s vládou. „Hľadajú sa riešenia, ja si myslím, že je to aj na dobrej ceste,“ uviedol Veselý. Bez kompenzácie cien elektriny je však dnes problematická výroba hliníka v celej Európe. ministerstvo hospodárstva zatiaľ neeviduje žiadosť Slovalca o pomoc.

Posledných 10 pecí na výrobu primárneho hliníka odstavilo Slovalco 10. januára 2023 a po takmer 70 rokoch sa tým definitívne skončila história výroby hliníka v Žiari nad Hronom.

Firma pôvodne prevádzkovala 226 elektrolýznych pecí, v ktorých však výrobu postupne utlmovala a v auguste 2022 sa rozhodla ponechať v chode iba posledných spomínaných 10 pecí. Dôvodom bolo uľahčenie prípadného reštartu výroby.

Odvtedy udržiavali technológiu v takom stave, aby ju bolo možné opätovne spustiť. To by však stálo niekoľko miliónov eur ročne a náklady na reštart 226 pecí sa odhadovali vlani na takmer 100 miliónov eur. Naštartovanie výroby môže trvať niekoľko rokov.

(mk)


Ďalšie články