To, čo viacerí už dávno predpokladali, sa stalo realitou. Pôrodnica v Žiari nad Hronom skončila

porodnica,zvolen Zmodernizovaná pôrodnica vo Zvolene. Foto: TASR/Ján Krošlák

ŽIAR NAD HRONOM – Definitívne sa potvrdilo to, o čom aj vrabce na streche čvirikali. Pôrodnica v nemocnici v Žiari nad Hronom dostala konečnú stopku.

Pacientky z celej spádovej oblasti, teda troch okresov, sa teraz môžu legitímne pýtať, na čo boli dobré vyjadrenia prevádzkovateľa, že pozastavenie jej činnosti na tri mesiace neznamená i jej definitívne uzatvorenie?

Vlani v polovici decembra pôrodnicu na tri mesiace dočasne zatvorili. Chýbali vraj lekári pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Vraj to má byť dočasné a pokúsia sa o jej obnovenie.

Nepomohol ani apel vedenia mesta, či samosprávneho kraja, ktoré doslova bili na poplach a avizovali, že dočasné znamená v konečnom dôsledku aj definitívne.

„Je to veľmi smutné, nikto tomu neveríme, že je to dočasné na tri mesiace. Po dnešku okres Žiar nad Hronom, okres Banská Štiavnica, okres Žarnovica ostávajú bez pôrodnice,“ uviedol ešte vlani v decembri Ladislav Kukolík, lekár Nemocnice v Žiari nad Hronom a poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja.

A teraz sa to, čo si mysleli viacerí zainteresovaní, potvrdilo. Spoločnosť, ktorá pôrodnicu v Žiari nad Hronom prevádzkovala, ešte 14. marca požiadala Banskobystrický samosprávny kraj o zrušenie povolenia na jej prevádzkovanie.

Bez dostatku kmeňových atestovaných lekárov totiž nevedia garantovať bezpečné poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ešte v decembri tvrdili, že ich snahou je zachovať pôrodnicu v žiarskej nemocnici a rodičkám odporúčali využiť ich nemocnice v Leviciach či vo Zvolene.

Niekoľko dní potom, čo spoločnosť požiadala o zrušenie povolenia na prevádzkovanie žiarskej pôrodnice, slávnostne otvorili v nemocnici vo Zvolene zmodernizovanú pôrodnicu novej generácie, ktorá patrí tej istej spoločnosti. Náhoda, či dobre strategicky naplánovaný krok?

Pre rodičky zo Zvolena a okolia je to určite dobrá správa. Európsky štandard 21. storočia, ktorý sústreďuje pozornosť na potreby matky i dieťaťa, im určite prinesie väčší komfort, bezpečnosť aj súkromie.

Otázne však je, ako sa  na to pozerajú rodičky z odľahlých kútov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica Tie totiž prišli o pôrodnicu, do ktorej to mali oveľa bližšie.


Ďalšie články