Na hrade Modrý Kameň bude výstava Príbeh detí vetra

Barokové krídlo hradu Modrý Kameň Barokové krídlo hradu Modrý Kameň. Foto: Branislav Caban

MODRÝ KAMEŇ – Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň, pozýva na reprízu výstavy Príbeh detí vetra, ktorá bude pre verejnosť sprístupnená od 1. marca do 15. mája 2024 vo výstavných priestoroch múzea v barokovej sále na hrade Modrý Kameň (okres Veľký Krtíš).

„Výstavu Príbeh detí vetra pripravilo SNM v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku. Za týmto poetickým názvom sa skrývajú skutočný príbeh a osudy Rómov na Slovensku,“ priblížila Dáša Ďuríková z modrokamenského múzea.

Dodala, že historická časť výstavy sa zaoberá najvýznamnejšími medzníkmi dejín rómskeho etnika na Slovensku od 14. storočia, ku ktorému sa viaže pravdepodobne najstaršia zmienka o Rómoch na našom území, až po 90. roky 20. storočia.

„Časť výstavy venovaná kultúre Rómov nám umožní nazrieť do ich sveta a zistiť, čo nás ako ľudí z rôznych spoločenstiev spája a čo je, naopak, iné, špecifické a dáva nám možnosť rozvíjať sa a pozerať na svet trochu inak,“ doplnila.

Návštevníci budú mať možnosť oboznámiť sa s tradičnými rómskymi remeslami, s tradičnými spôsobmi bývania, stravovania, odievania, s rómskou hudbou, vierou a náboženstvom a s rôznymi zvykmi.

„Posledná časť výstavy prezentuje činnosť organizácií a inštitúcií zastupujúcich rómsku menšinu na Slovensku, i inštitúcií dokumentujúcich a prezentujúcich históriu rómskeho etnika, jeho kultúru a život,“ ozrejmila Ďuríková.

Textová časť výstavy (v trojjazyčnej mutácii – slovenskej, rómskej a anglickej) je doplnená bohatým obrazovým materiálom, ako aj trojrozmernými zbierkovými predmetmi a modelmi. Tie na výstavu požičali Slovenské národné múzeum v Martine a Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote.

(bra)


Ďalšie články