V Matejovom dome ukážu verejnosti cechové truhlice. Boli signifikantným znakom hodnosti a moci

matejov-dom-BB V Matejovom dome v Banskej Bystrici si dnes aj zajtra môžete prezrieť cechové truhlice, Foto: History.com

BANSKÁ BYSTRICA – V Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Banskej Bystrici sa nachádza jedna z najväčších zbierok cechových truhlíc na Slovensku. Návštevníci ju uvidia, ak prídu v sobotu alebo v nedeľu (25. 2.) do Matejovho domu o 11.00 a 14.00 h.

Zaujímavosti o cechových truhliciach, ktoré boli znakom hodnosti, moci a nemohlo sa bez nich začať žiadne cechové zhromaždenie, približuje ľudom, ktorých zaujímajú dejiny, historik múzea Filip Glocko.

„Neoddeliteľnou súčasťou každého cechu bola cechová truhlica. Bol to symbol jeho morálnej, materiálnej a remeselníckej súdržnosti. S tým súvisel aj jej reprezentatívny zovňajšok hlásajúci dobré meno a slávu cechu. Uchovával ju cechmajster vo svojom dome ako najväčšiu cennosť. Vzhľadom a výzdobou vyjadrovali prestíž cechu.“

Najjednoduchšie boli hladké, väčšinou však boli bohato zdobené intarziami, rezbami, cechovými znakmi či bohato okované. Obyčajne mali dva zámky a dva rozdielne kľúče, z ktorých jeden bol u cechmajstra a druhý u vicemajstra. Cechové truhlice mali aj symbolickú funkciu. Ich otvorením a zatvorením sa ohraničoval začiatok a koniec cechovej schôdze.

Truhlica slúžila nielen ako trezor pre vybrané poplatky a pokuty, ale aj ako archív cechu. Jej obsahom boli mimo finančnej hotovosti (obvykle v zlate) aj výučné listy a potvrdenia majstrov. Cechové artikule, dekréty mestskej rady, cechové insígnie –pečatidlo, prípadne cechová zástava, poháre či svietniky zo striebra, to všetko bolo v truhle uschovávané.

Svoju nezastupiteľnú úlohu zohrávali aj pri cechových zvyklostiach, keď po voľbe nového cechmajstra majstri slávnostne preniesli cechovú truhlicu do jeho domu. Stredoslovenské múzeum vás aj touto aktivitou pozýva na víkendové podujatie Prehliadky s kurátormi.

(TASR)


Ďalšie články