Nemecký investor čoskoro začne stavať nový závod v Rimavskej Sobote

Slávnostný výkop v budúcom priemyselnom parku Rimavská Sobota Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ SOBOTA – Lokalita budúceho štátneho priemyselného parku v Rimavskej Sobote by mala byť strategickému nemeckému investorovi odovzdaná do polovice marca. Pre Banskobystrický Štandard to potvrdil primátor mesta Jozef Šimko.

„Práce postupujú podľa harmonogramu. Do 15. marca 2024 by mali byť zemné a terénne práce spojené s navyšovaním terénu dokončené. Zároveň by mala byť lokalita odovzdaná investorovi, spoločnosti Winkelmann,“ povedal Šimko.

Ako dodal, stavbyvedúci mu potvrdil, že termín určite dodržia. Podľa rimavskosobotského primátora sa podarilo vyriešiť aj sťažnosti majiteľov susediacej slepačej farmy, ktorí sa obávali, že po zvýšení terénu v priemyselnom parku im voda bude zaplavovať ich pozemky.

„Vyriešili sme to s nimi ešte v jesenných mesiacoch,“ doplnil Šimko.

Koncom apríla či začiatkom mája by tak firma Winkelmann mohla začať s výstavbou výrobných budov. Šimko zdôraznil, že tento termín neohrozí ani prebiehajúci archeologický výskum, počas ktorého našli na mieste výstavbu osady z rímskej doby.

„Výskum v priebehu dvoch, troch týždňov ukončia a všetko je v úplnom poriadku. Počítam, že budúci rok v apríli až máji by už firma Winkelmann mohla prijímať nových pracovníkov,“ zdôraznil primátor.

O rimavskosobotskom priemyselnom parku napísala na svojom facebookovom profile aj ministerka hospodárstva Denisa Saková, ktorá si areál vo štvrtok (22. 2.) spolu so Šimkom pozrela počas pracovnej cesty.

Upozornila, že pri nástupe do funkcie našla prípravu parku v omeškaní.

„Za pár mesiacov sme spravili potrebné kroky, aby sme minimalizovali sklz. Dnes som osobne s primátorom mesta Rimavská Sobota Jozefom Šimkom navštívila stavbu, kde denne prejde viac ako 400 nákladných áut. Je vidieť čulý ruch a snahu robiť všetko pre to, aby sme stihli náročné termíny,“ zdôraznila Saková.

Štátny priemyselný park v Rimavskej Sobote vzniká v severnej časti mesta medzi mestskými časťami Sobôtka a Kľačany. Ako prvá tam výrobu plánuje spustiť nemecká firma Winkelmann Group.

Chce postaviť závod na výrobu zásobníkov teplej vody pre tepelné čerpadlá a zamestnať v prvej fáze okolo 450 ľudí. Predpokladaná výška tejto investície predstavuje viac než 110 miliónov eur.


Ďalšie články