Múzeum v Rimavskej Sobote vlani navštívilo 5 500 ľudí, prichádzali aj z Maďarska

Gemersko-malohontské múzeum. Gemersko-malohontské múzeum Rimavská Sobota Foto: Gemersko-malohontské múzeum FB

RIMAVSKÁ SOBOTA – Približne 5 500 ľudí zavítalo počas vlaňajšieho roka do Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote. Šlo o návštevníkov, ktorí si prezreli stále expozície a dočasné výstavy, ale aj o účastníkov rôznych besied, prednášok a tvorivých dielní. Na februárovej tlačovej konferencii o tom informovala riaditeľka múzea Éva Kerényi.

V roku 2023 sme mali celkovo vyše 40 rôznych podujatí pre rôzne vekové kategórie – od najmenších školákov až po seniorov,“ zhrnula riaditeľka.

Dodala, že GMM vlani usporiadalo sedem výstav, pričom najúspešnejšia bola Petőfi 200, venovaná výročiu narodenia známeho básnika. „Len táto výstava mala 1 400 návštevníkov a 26 školských autobusových zájazdov z Maďarska, čo znamená presne 988 ľudí,“ konkretizovala Kerényi s tým, že práve od našich južných susedov prichádza do múzea veľká časť návštevníkov.

V roku 2024 má GMM naplánovaných ďalších päť výstav. „Jednu sme otvorili už v januári. Má názov Stredoveké a včasnonovoveké hrnčiarstvo v Gemeri-Malohonte a Novohrade,“ pokračovala Kerényi.

Ďalšie tohtoročné výstavy budú podľa jej slov zamerané na prezentáciu exotických exponátov múzea, tradíciu gubárstva či dobu ľadovú. V múzeu sa budú venovať aj vedcovi Istvánovi Hatvanimu, či okrúhlemu 80. výročiu Slovenského národného povstania. Pripravujú viacero tematických podujatí, napríklad Kolembačku, určenú pre matky s malými deťmi.

Gemersko-malohontské múzeum má v súčasnosti 18 zamestnancov. Tí spravujú zbierkový fond pozostávajúci z viac ako 107 000 predmetov, medzi ktorými je okolo 32 000 historických kníh a iných tlačovín.


Ďalšie články