Okresné mestá Zvolen a Banská Štiavnica riešia otázku havarijnej situácie mestských kúpeľov

plavaren,zv2 Starú plaváreň vo Zvolene definitívne uzatvoria na konci júna. Foto: Mário Kaprálik

ZVOLEN/BANSKÁ ŠTIAVNICA – Dve okresné samosprávy riešia otázku svojich mestských kúpeľov. Vo Zvolene dnes začína odborná porota vyberať návrhy novej podoby krytej plavárne. V Banskej Štiavnici ju v najbližšom období pre verejnosť ani neotvoria.

Ak sa situácia vo Zvolene neskomplikuje, s výstavbou novej krytej plavárne by mali začať už budúci rok. Obyvatelia mesta v nej nájdu napríklad 10-dráhový bazén s dĺžkou 25 metrov, relaxačný bazén s vodnými atrakciami či saunový svet. Starú krytú plaváreň môžu ľudia využívať už iba zopár mesiacov, potom ju definitívne pre zlý technický stav zatvoria.

„Do súťaže na stvárnenie novej plavárne zaslalo svoje návrhy viacero architektov či architektonických kolektívov. Odborná porota začala s ich vyhodnotením už piatok,“ uviedol Vladimír Maňak, primátor Zvolena s tým, že výsledná podoba novej plavárne by mohla byť známa do polovice februára. „Svoju starú plaváreň budeme musieť na konci júna definitívne uzavrieť na základe nálezu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva,“ doplnil Maňka.

V Banskej Štiavnici je situácia s krytou plavárňou tiež veľmi zložitá a plavecký bazén v najbližšom období pre verejnosť neotvoria. Banskoštiavnická samospráva plánuje objekt Mestských kúpeľov, kde sa plavecký bazén nachádza, zrekonštruovať a mesto aktuálne ukončuje verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu na komplexnú rekonštrukciu objektu.

O zatvorení plavárne rozhodlo mestské zastupiteľstvo v decembri minulého roka. Hlavným dôvodom sú vysoké prevádzkové náklady, a to predovšetkým výdavky na elektrickú energiu a plyn. „Kým predtým nám na prevádzku stačilo zhruba 200- až 250-tisíc eur, teraz vychádzajú náklady zhruba na 300-tisíc eur. Sú to výdavky z rozpočtu mesta, teda náklady na plaváreň a celoročné tržby sú 30-tisíc eur. Aj keď sa nedá posudzovať, koľko sú tržby, lebo ide o verejnoprospešnú službu pre obyvateľov,“ uviedla Nadežda Babiaková, primátorka Banskej Štiavnice.

S rozhodnutím mestského zastupiteľstva neboli spokojní obyvatelia, ktorí dokonca spísali petíciu. Požadovali v nej zachovanie mestských kúpeľov do času rekonštrukcie. Mestskí poslanci preto schválili uzatvorenie zmluvy o poskytovaní služby vo verejnom záujme so súkromnou spoločnosťou, ktorá v meste prevádzkuje bazén. Vo vyhradených hodinách tak bude k dispozícii pre obyvateľov a plavecký klub.

„Vyčlenili sa na to finančné prostriedky, plus prostriedky na mzdu plavčíka a po 30. júni prehodnotíme, aký záujem zo strany obyvateľov o plávanie a využívanie tejto služby je,“ dodala Babiaková a doplnila, že poslanci súčasne schválili 3-tisíc eur pre občianske združenie Plavecký klub Banská Štiavnica na kompenzáciu zvýšených nákladov na zabezpečenie tréningov.  


Ďalšie články