Samospráva v Lučenci eviduje 3 000 neplatičov za komunálny odpad, ich počet sa zvyšuje

Lučenec Masarykova ulica v Lučenci Foto: Branislav Caban

LUČENEC – Poplatky za zber a vývoz tuhého komunálneho odpadu v meste Lučenec nemajú zaplatené tri tisícky subjektov, čo je pri počte zhruba 25 300 obyvateľov vysoké číslo. Informovala o tom na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva poslankyňa Rút Olšiaková, ktorá zároveň predložila analýzu vývoja tohto ukazovateľa.

„Mám tu analýzu z roku 2019. Počet neplatičov bol vtedy 1 300, a tento počet sa každoročne zvyšuje. V roku 2020 sme mali už 2 000 neplatičov a vlani ich bolo 3 000,“ konkretizovala Olšiaková.

Mohlo by vás zaujímať

Zároveň adresovala otázku prednostovi Mestského úradu Lučenec Igorovi Kornietovi, ako chce mesto v budúcnosti s neplatičmi naložiť. „Predpokladám, keďže sa zvyšujú poplatky, že bude neplatičov ešte viac. Ak viem dobre, vymožiteľnosť je takmer nulová,“ podotkla poslankyňa, podľa ktorej sa na týchto neplatičov „skladajú“ ostatní občania.

Prednosta spresnil, že v prípade spomínaného počtu neplatičov ide o fyzické aj právnické osoby. „Daňové výmery pre fyzické osoby boli v roku 2023 vo výške 786 563,41 eura. Pohľadávka, teda nezaplatené poplatky, sú v objeme 90 400,63 eura, čo je cca 11 percent. Takže to percento je celkom prijateľné,“ vyjadril sa Korniet. V prípade neplatičov – fyzických osôb ide podľa neho hlavne o sociálne neprispôsobivých ľudí, od ktorých je ťažké vôbec niečo vymôcť.

Čo sa týka právnických osôb, výmery boli podľa neho v súhrnnej výške asi 1,41 milióna eur. „Z toho celkové pohľadávky tvoria 576 889,99 eura, ale v tom je aj predchádzajúce obdobie, nielen rok 2023,“ uviedol prednosta s tým, že iba za vlaňajšok je to 317 095,43 eura. „Čo sa týka percentuálneho podielu, je to 40 a 20 percent,“ dodal Korniet.

Ako nadviazal poslanec Jozef Oravec, posledné dva, tri roky sa samospráva snažila občanov motivovať k separácii odpadu, čo sa podľa neho do veľkej miery darí. Zvyšovanie poplatkov za odpad aj preto považuje za rapídne. „Ja v zásade som za nejaké primerané zvyšovanie cien, ale nie na túto úroveň,“ zdôraznil. Podobne sa vyjadrili aj ďalšie poslankyne Renáta Endrödyová a Elena Uličná.

Primátorka Alexandra Pivková im odpovedala, že ak by neprišli zo strany štátu neprimerané zásahy do samospráv, tak ani jedna by v takejto miere nezvyšovala poplatky. „Už v roku 2022 nám v rozpočte pre zásahy štátu a iné objektívne príčiny chýbalo 3,5 milióna eur. Takže v tomto by som s vami nesúhlasila,“ konštatovala primátorka s tým, že ak by mesto nepristúpilo k zvyšovaniu poplatkov, nebolo by možné zostaviť vyrovnaný rozpočet na aktuálny rok.

Poslanci napokon zvýšenie poplatkov za odpad schválili. Hlasovalo za to 12 členov zastupiteľstva, siedmi boli proti.


Ďalšie články